- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vojvođanski konkurs za sredstva iz evropskog projekta Fraktals

Mala i srednja preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija iz Srbije i Evrope moći će da konkurišu za sredstva Evropske unije za razvoj inovativnih rešenja namenjenih za korišćenje u poljoprivredi.

Konkurs je otvoren od 30. novembra 2014. do 28. februara 2015, a sredstva u ukupnom iznosu od 6,9 miliona evra obezbeđena su u okviru projekta Fraktals (Fractals), koji zajednički realizuju Razvojni fond Vojvodine i Univerzitet u Novom Sadu.

Preko Razvojnog fonda Vojvodine biće plasirano 5,5 miliona evra bespovratnih sredstava, a mala i srednja preduzeća mogu da konkurišu za iznose u visini od 50 do 150 hiljada evra.

Projekat Fraktals ima za cilj da kroz finansiranje malih i srednjih preduzeća i preduzetnika iz čitave Evrope u IT sektoru, razvije aplikacije za poljoprivredu, bazirane na prinicipima i tehnologijama pod nazivom “budući internet” (Future Internet).

Reč je o najvećem projektu koji je Evropska komisija do sada finansirala u Srbiji, gde je jednoj domaćoj instituciji data mogućnost da plasira sredstva korisnicima širom Evrope.

Direktor Razvojnog fonda Goran Hodoba naglasio je da će za sredstva moći da konkuriše oko 80 malih i srednjih preduzeća iz cele Evrope. Prema njegovim rečima, krajnji korisnici biće poljoprivrednici koji žele da unaprede proizvodnju.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić istakao je da je značajno to što je Srbija po prvi put dobila poverenje Evropske unije da preko svojih administrativnih kapaciteta, u ovom slučaju preko Razvojnog fonda Vojvodine, plasira sredstva za firme koje za njih konkurišu iz cele Evrope.

Vršilac dužnosti pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bugarski rekao je da je to način da se podigne produktivnost i da šansu pre svega malim poljoprivrednim proizvođačima da budu konkurentni na tržištu.

Direktor Razvojnog fonda Goran Hodoba je naglasio da će za sredstva ovog projekta, koja će biti plasirana preko Fonda ,moći da konkuriše oko 80 malih i srednjih preduzeća iz cele Evrope. Prema njegovim rečima, krajnji korisnici jesu poljoprivrednici koji žele da unaprede svoju proizvodnju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!