Vojvođanski klub za Vojvodinu kao republiku

06 Oct 2016

Ideali su se nekada prodavali za šaku srebrnjaka, dok se danas prodaju za oproštaj greha i mesta u organima vlasti

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić ocenila je danas da je Vojvodina na suštinskoj prekretnici i da će, ako stranke koje su na vlasti realizuju svoje ciljeve, pokrajina postepeno prestati da postoji, jer će izgubiti sva svoja prava, a na kraju i sam naziv.

Kostić je u pisanoj izjavi povodom godišnjice takozvane Jogurt revolucije, kada je režim Slobodana Miloševića ušao u Banovinu i, pod pretnjom sile, preuzeo vlast u Vojvodini, navela da su se ideali nekada prodavali za šaku srebrnjaka, dok se danas prodaju za oproštaj greha i mesta u organima vlasti i upravnim odborima javnih preduzaća.

Ona je upozorila da će Vojvodina odumreti kao multietnička i multikulturalna evropska regija i da on nje neće ostati ni geografski pojam, jer će postati  “severna Srbija”.

“Zato pozivamo građane i građanke Vojvodine da ne pristanu na ovaj scenario koji je defenitivno najavljen podizanjem takozvanih ‘tradicionalnih obeležja Vojvodine’. Vreme je da uzmemo svoju sudbinu i sudbinu Vojvodine u svoje ruke”, poručila je predsednica Vojvođanskog kluba.

Ona je ocenila i da u novom Ustavu Srbije Vojvodina treba da dobije jasno definisan položaj, sa pripadajućom zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, pravom na samostalno ubiranje poreza na svojoj teritoriji, pravom na raspolaganje svojim resursima uključujući i pravo na povraćaj “resursa koji su oteti”, pravom na uređivanje svojih odnosa na osnovu principa zajedništva svih etničkih grupa, bez isticanja većinske nacije u odnosu na manjine.

“U ovom momentu jedino Ustavom definisana pozicija Republike Vojvodine u federalnoj Srbiji to omogućava. Pozicija Vojvodine kao ravnopravne u Srbiji i sa Srbijom. Pozicija u kojoj je Vojvodina u Srbiji, ali ne pod Srbijom”, dodala je Kostić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!