Vojvođanski klub: Vučićev režim uništava Vojvodinu

31 jula 2017

Vojvodina – jedini deo SFRJ čiji položaj nije rešen do danas

Vojvođanski klub podsetio je da se danas navršava tačno 72 godine od kada se Vojvodina „kao samostalan i nezavisan entitet, udlukom svojih legitimnih predstavnika, priključila Srbiji i Jugoslaviji“ i istakao da „zapostavljanje, pljačka i rasprodaja vojvođanske zemlje i imovine“ u vreme Vučićevog režima „dostiže svoj vrhunac“.

„Mada je u vreme raspada Jugoslavije Vojvodina, kao konstitutivni elemenat federacije, imala Ustavom garantovano pravo na samoopredeljenje do otcepljenja, Vojvodina je danas jedina federalna jedinica bivše SFRJ čiji položaj nije rešen u skladu sa istorijom, pravnim normama i prirodom odnosa Vojvodine i Srbije„, navodi se u saopštenju Vojvođanskog kluba, uz opasku da „nas istorija uči da to nije dobro“.

U saopštenju se ističe i da je ovu odluku doneli izaslanici Vojvodine, kao predstavnici zasebnog entiteta koji je imao svoje organe vlasti, a da je ova odluka kasnije potvrđena na Trećem zasedanju AVNOJ-a 1945. godine, čime je proces ulaska Vojvodine u sastav Srbije i Jugoslavije okončan.

„Jugoslavija je, očito, formalno pravno i stvarno bila garant ulaska i opstanka Vojvodine u Jugoslaviji i Srbiji“, navodi Vojvođanski klub i dodaje da je to bio drugi put u istoriji da se Vojvodina, kao zaseban entitet nastao van Srbije, ujedinjuje sa Srbijom, ali da je u oba slučaja preduslov za to bio da Srbija bude u sastavu Jugoslavije.

Vojvođanski klub podseća da su skupštinu koja je 25. novembra 1918. godine donela odluku o „prisajedinjenju“ činili praktično samo predstavnici slovenskih naroda u Vojvodini, „što mnogi (veliko)srpski istoričari“ pokušavaju da prećute.

(Autonomija, foto: Vojvođanski klub)

Podelite ovu stranicu!