Vojvođanski klub: Vratiti Vojvodini nelegalno oduzeta prava

02 Jun 2015

Prošlo vreme jalovih zalaganja za malo bolju verziju sramotnog Statuta Vojvodine

Vojvođanski klub pozvao je danas građane Vojvodine, kao i sve političke stranke i nevladine organizacije, koje u svojim programima imaju zalaganje za Vojvodinu, da udruže svoje snage i krenu u borbu za ostvarivanje jedinog zahteva koji danas ima smisla – da se Vojvodini, u skladu sa odlukom Mirovne konferencije u Londonu iz 1992. godine, vrate sva nelegalno oduzeta stečena Ustavna prava i da joj se obezbedi ravnopravan Ustavni položaj u decentralizovanoj Srbiji.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić ocenila je da je prošlo vreme “jalovih zalaganja” za ‘malo bolju verziju’ sramotnog Statuta Vojvodine, ili bilo kog drugog konkretnog prava Vojvodine i Vojvođana, jer ni Vlada, ni Skupština Vojvodine, niti bilo koja vojvođanska institucija više nemaju nikakve ingerencije, niti prava da odluče o bilo čemu što se u Vojvodini dešava.

“Vojvodina više ni finansijski, ni privredno, ni institucionalno ne pripada građanima Vojvodine. Na temelju nelegalno oduzetih ustavnih prava Vojvodine, korak po korak, oduzimani su nam NIS i ostali energetski resursi, plodna vojvođanska zemlja koja je budzašto prodavana i davana strancima, VANU i druge institucije kulture i obrazovanja,  šumska, vodna i druga bogatstva, dok ne dođe na red Novosadski univerzitet i samo ime Vojvodina”, dodala je Kostić.

Ona je istakla i da se suština i smisao postojanja Vojvodine kontinuirano i sistemski urušavaju i obezličavaju.

Kako je rekla, Vojvođanski klub poziva sve stranke da se stave u odbranu interesa Vojvodine, stvarno i bez ustupaka dnevnopartijskim interesima.

“Ukoliko se to ne desi, Vojvodina će nastaviti da propada, ko god da sedi u njenoj obespravljenoj Skupštini. A stranke će nastaviti da se glođu oko sve mršavijeg vojvođanskog kolača, dok ne postane tako mizeran da se oko njega više niko neće ni otimati”, ocenila je ona.

(Autonomija)