Vojvođanski klub: Srbija izvršila desant na Novi Sad i Vojvodinu

25 Oct 2016

“Na Vojvođanima je da tu poruku razumeju. I da adekvatno odgovore na nju”

Nevladina organizacija Vojvođanski klub ocenila je danas da je organizovanjem vojne parade u Novom Sadu protekle subote država Srbija poslala poruku Vojvodini i Vojvođanima da je izvršila “desant” na pokrajinu i da je “konačno zauzela teritoriju Vojvodine”.

“Vojvodina je svedena na ‘upravno područje’ Beograda, kojim po svom nahođenju upravlja Aleksandar Vučić, uz upravitelje koje je sam imenovao”, ocenjuje se u saopštenju za javnost i dodaje da je neodvojivi deo “političkog desanta” na Novi Sad i Vojvodinu bila zajednička sednica Vlade Srbije i Pokrajinske vlade.

“Apsolutni gospodar političke manipulacije i marketinga u Srbiji, ovoga puta se posebno potrudio da Vojvođanima bude poslata jasna poruka. Aleksandar Vučić je objasnio da zakon o finansiranju Vojvodine uopšte nije važan, jer je on odlučio da bude milostiv i da Vojvodini da mnogo više. Poruka je jasna: državni novčanik je kod Vučića, a on iz budžetske kasice vadi i daje – kome i koliko hoće”, ocenjuje se u saopštenju.

Navodi se da se na taj način šalje jasna poruka da Ustav, zakon o finansiranju i drugi sistemski dokumenti, čija realizacija ne sme da zavisi ni od čije milosti, niti od toga ko je na vlasti, očigledno ne odgovaraju aktuelnim vlastima.

“Vojvođanski klub pozdravlja nedvosmislenost sa kojom su izneti stavovi premijera Vučića, jer je time znatno doprineo da Vojvođani prepoznaju autoritarni sistem samovolje pojedinca, na račun sistemskog i zakonitog delovanja institucija. Nema ni pravde ni jednakosti u društvu u kome opstanak i razvoj svega zavise od samovolje pojedinca”, ocenjuje se u saopštenju.

Dodaje se da je vojna parada očito iskorišćena kao prilika da se pošalje poruka od strane više subjekata, koji su, bez obzira na međusobne razlike, u jednom saglasni: “Vojvodina je osvojena!”

“Na Vojvođanima je da tu poruku razumeju. I da adekvatno odgovore na nju”, naveo je Vojvođanski klub.

Ta nevladina organizacija je ocenila da su govornici na vojnoj paradi učinili sve kako bi sakrili jednostavnu istinu da su Novi Sad od fašizma oslobodili partizani.

Vojvođanski klub je u saopštenju za javnost naveo i istorijske činjenice u vezi sa Danom oslobođenja Novog Sada, 23. oktobrom 1944. godine, kao i imena narodnh heroja koji su poreklom iz Vojvodine.

Saopštenje za javnost završava se sa partizanskim antifašističkim pozdravom: “Smrt fašizmu – sloboda narodu!”

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!