VOJVOĐANSKI KLUB: Prozivka broj 3

22 sep 2009

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, u ustavnom roku, 14. oktobra 2009. godine utvrdila je Predlog Statuta aut

sdjdejanovic.jpgSkupština Autonomne pokrajine Vojvodine, u ustavnom roku, 14. oktobra 2009. godine utvrdila je Predlog Statuta autonomne pokrajine Vojvodine. Od tada do danas Statut je na čekanju u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Vojvođanski klub, organizacija civilnog društva svaki dan će prozivati po jedno odgovorno lice zbog odugovlačenja i nedavanja saglasnosti u Narodnoj skupštini na Predlog Statuta Vojvodine

PROZIVKA BROJ 3

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije

Poštovana predsednice,

Prošlo je više od 11 meseci kako svojim nečinjenem kršite Ustav Republike Srbije i Poslovnik Narodne skupštine. Zašto Predlog Statuta AP Vojvodine ne uvrstite dnevni red Narodne Skupštine kada su za to prošli svu razumni, ali i ustavni i poslovnički rokovi? Time ignorišete Ustavom utvrđenu najvišu vojvođansku instituciju, Skupštinu Vojvodine, a građanke i građane Vojvodine vređate i ponižavate. Svesno ili nesvesno poništavate izbornu odluku Vojvođana, koji su glasali za ovu i ovakvu vlast koja je u ustavnom roku utvrdila usaglašen Predlog Statuta sa Ustavom, koji, uzgred rečeno, građanke i građani Vojvodine nisu potvrdili na ustavnom referendumu. O takozvanoj neustavnosti predloga Statuta, treba da Vam je poznato, može da odlučuje samo Ustavni sud.
Nije prvi put, gospođo predsednice, da Narodna skupština Srbije ne stavlja na dnevni red predloge zakonskih akata na dnevni red koji dolaze iz pokrajinskog parlamenta. Podsećamo Vas, samo je jedan Zakon (takozvani Omnibus 1) izglasan. Zar ova činjenica ne govori dovoljno o ponižavajućem odnosu prema Skupštini Vojvodine?
U ovogodišnjoj „statutarnoj ekskurziji“ po Srbiji, govorili ste da će se Statut naći uskoro na dnevnom redu. To uskoro traje, evo već, skoro godinu dana. Na toj „ekskurziji“ mogli ste se uglavnom uveriti da i u Srbiji postoje jasni zahtevi za decentralizacijom i da predloženi Statut nema veze sa takozvanom destabilizacijom države, ali Vi po partijskom ili nekom drugom diktatu uporno ne stavljate Predlog Statuta na dnevni red.
Poznato je, gospođo predsednice, iz koje partije ste postavljeni na drugu najveću državnu dužnost u Srbiji. Takođe je poznato da je ta Vaša partija najodgovornija za ukupnu devastaciju vojvođanskog društva. Otkud tolika mržnja prema Vojvodini, svemu vojvođanskom i svemu što dolazi iz Vojvodine, pa makar radilo se i o benignom Statutu, koji kako svi znamo ima samo za cilj da Vojvodinu, a ne severnu srpsku pokrajinu, kako u Vašoj partiji često volite da kažete, dovede u ustavnu poziciju? Znamo, nažalost, da u predlogu Statuta nema ni D od državnosti, jer ga nema ni u Ustavu, ali opet nikad da stigne na dnevni red. Tu izgleda ne pomažu ni savremena tehnička sredstva!

Za Vojvođanski klub: Đorđe Subotić

Podelite ovu stranicu!