Vojvođanski klub podseća na proterivanje Hrvata

06 May 2009

Nevladina organizacija Vojvođanski klub podsetila je da se sutra navršava 17 godina od proterivanja Hrvata iz srem…

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Nevladina organizacija Vojvođanski klub podsetila je da se sutra navršava 17 godina od proterivanja Hrvata iz sremskog sela Hrtkovci i navela da do sada još niko nije sudski odgovarao za ta nedela.
“Inspiratori i izvršioci zla, kao i organizatori ‘humanog’ preseljenja naroda nisu kažnjeni. U Srbiji se pred domaćim pravosuđem ne vodi ni jedan postupak protiv onih koji su proterivali neistomišljenike i to samo zbog toga što su druge vere i nacije”, navodi se u saopštenju Vojvođanskog kluba.
Ta nevladina organizacija zatražila je od nadležnih vlasti da “konačno” procesuiraju odgovorne za ta nedela.
Pre 17 godina, 6. maja 1992, godine, na zboru građana u Hrtkovcima pročitan je spisak od 17 “nepodobnih” građana hrvatske nacionalnosti, koji su pod pretnjama ubrzo morali da se isele, dok je 20 porodica hrvatske nacionalnosti nasilno izbačeno iz domova.
Prema navodima svedoka, Hrvatima se tada pretilo telefonom, meštani su nalazili zaklanog psa sa porukom “Seli se, šta čekaš”, nož zaboden u vrata sa sličnom porukom, pretilo se župniku, a meštanin Mijat Štefanac pronađen je mrtav u ataru između Hrtkovaca i Nikinaca.
Mesna vlast na čelu s Ostojom Sibinčićem, koji je preminuo krajem prošle godine, promenila je naziv sela u “Srbislavce”.
Proterivanje Hrvata desavalo se i u drugim mestima u Sremu, poput Slankamena i Golubinaca, a katolička crkva u mestu Kukujevci, jedna od najvećih i najlepših crkava u Vojvodini, jedno vreme je bila pretvorena u stolarsku radionicu.
Lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom sudi se između ostalog i za proterivanje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!