Vojvođanski filmski fond se seli u Beograd

10 Apr 2009

Pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić najavio je danas da će Izvršnom veću Vojvodine predložiti da se a…

milorad-djuric.jpgPokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić najavio je danas da će Izvršnom veću Vojvodine predložiti da se arhivski filmski fond vojvođanske produkcije ustupi na čuvanje Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.
Đurić je na sastanku s direktorom Kinoteke Radoslavom Zelenovićem u Novom Sadu naglasio da je reč je o veoma vrednoj filmskoj građi – kratkometražnim, dugometražnim, animiranim i dokumentarnim filmovima, kao i o izvornim negativima filmova, koji  ahtevaju posebne uslove čuvanja kako bi se spasili od propadanja.
“S obzirom na to da u Vojvodini ne postoji institucija koja može da obezbedi odgovarajuće uslove, Muzej Jugoslovenske kinoteke je jedina referentna ustanova koja može da preuzme brigu o tome, kao i da nas obavesti o stanju materijala nakon izvršene ekspertske analize”, rekao je Đurić.
Radoslav Zelenović je rekao da je Kinoteka spremna da, u skladu sa zakonom, preuzme filmski materijal od Sekretarijata za kulturu Vojvodine i dodao da ta ustanova primenjuje savremene načine čuvanja filmskog materijala, čime se svako propadanje svodi na najmanju moguću meru.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!