Vojvođanski emiteri se udružuju, traže gašenje pirata

20 May 2009

Predstavnici desetak vojvođanskih legalnih elektronskih emitera najavili su danas mogućnost osnivanja asocija…

logondnv.jpgPredstavnici desetak vojvođanskih legalnih elektronskih emitera najavili su danas mogućnost osnivanja asocijacije legalnih emitera Vojvodine, kako bi se zaštitili od piratskih radio i televizijskih stanica i ostvarili svoja zakonska prava.
Predstavnici emitera iz Novog Sada, Vršca, Alibunara, Zrenjanina, Subotice, Sombora, Kanjiže, Sente i drugih vojvođanskih gradova kazali su na okruglom stolu posvećenom dodeli frekvencija i piratskim RTV stanicama, da su država i regulatorne agencije obavezne da obezbede legalnim emiterima normalno poslovanje i da ugase piratske emitere.
Oni su naveli da plaćaju velike dažbine prema regulatornim telima na ime dobijenih dozvola, kao i prema agencijama za zaštitu autorskih prava i dodali da zauzvrat očekuju da mogu normalno da posluju.
Upozorili su da su se piratske radio stanice vratile u etar i da na taj način, nelegalnim “kačenjem” na frekvencije, ometaju emitovanje programa legalnih emitera i pritom ne plaćaju nikakve dažbine državi.
Prema njihovim navodima, piratske radio stanice u znatnoj meri ugrožavaju i prihode legalnih emitera, pošto takođe naplaćuju usluge marketinga.
Siniša Savić iz novosadskog Radija As, koji ima pokrajinsku frekvenciju, zatražio je da se zakonski reguliše pitanje SMS poruka, odnosno da mobilni operateri ne sklapaju ugovore sa radio stanicama koje nemaju dozvole za emitovanje programa.
Prema njegovim rečima, nelegalni emiteri putem SMS poruka ostvaruju milionske prihode na mesečnom nivou.
Zamenik predsednika Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Goran Karadžić odbacio je kritike na račun RRA i rekao da ta agencija koristi sve zakonske mogućnosti kako bi ugasila nelegalne emitere.
Karadžić je naveo da se dešavaju slučajevi da RRA u saradnji sa policijom zapečati prostorije pojedinog medija, ali da potom vlasnici tog nelegalnog emitera razbiju službeni pečat i nastave emitovanje.
Prema njegovim rečima, jedini način da se takve pojave zaustave jeste uvođenje “nedemokratskih metoda”, kao što su zaplena opreme i predajnika.
Savetnik za problematiku frekvencija Mirko Mandrino rekao je da su regulatorna tela u Srbiji samo na papiru nezavisna, dok u praksi ima pojava korupcije i političkog odlučivanja, kako u dodeli frekvencija, tako i u gašenju pojedinih emitera.
On je ukazao i na to da je jedan od problema činjenica da ne postoji dovoljan broj adekvatnih stručnjaka u oblasti telekomunikacionih prava.
Na okruglom stolu u Skupštini Novog Sada predstavljena je i analiza “Dodela dozvola za emitovanje i piratski radio”, a autor analize Siniša Isakov rekao je da je proces dodele frekvencija uspešno priveden kraju, ali da su medije potom sačekali neuređeni tržišni uslovi.
“Došli smo u situaciju da troškovi koje danas imaju legalni emiteri, pre svega lokalne i regionalne radio stanice, prevazilaze ono što oni mogu da zarade, a naročito kada im nelojalnu konkurenciju prave piratske radio stanice, koje ometaju frekvencije i nemaju dodatne troškove, koje legalni emiteri imaju”, naveo je Isakov.
On je ukazao i na to da je analizom utvrđeno da postoji veliki broj nelegalnih emitera, kao i da bi procedura gašenja ovih medija morala da se mnogo brže odvija.
Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević ukazala je na sve teži položaj, pre svega manjih, lokalnih i regionalnih, medija i zaposlenih koji u tim medijima rade.
“Medijska slika nastala nakon dodela dozvola za emitovanje mogla bi se okarakterisati kao loša ili jako loša, baš kao i situacija nastala u procesu privatizacije medija”, kazala je Sedlarevićeva.
Okrugli sto organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku Fonda za otvoreno društvo, Skupštine i Izvršnog veća Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!