Vojvođanske zastave u Beogradu, LSV pred Ustavnim sudom

11 jan 2016

Vojvodina zakinuta za 1,9 milijardi evra u poslednjih deset godina

Preko hiljadu aktivista i pristalica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) održalo je danas protestnu šetnju od Trga Nikole Pašića do Ustavnog suda u Beogradu, gde su predali inicijativu za ocenu ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Srbije.

Na protestu su građani nosili zastave Vojvodine, kao i transparente sa natpisom „Pravda za Vojvodinu“ i „Gde ste sada ustavobranitelji“.

Predsednik LSV Nenad Čanak kazao je novinarima nakon podnošenja tog dokumenta da je današnje okupljanje samo simbiličan skup kojim se najavljuje beskompromisna borba za interese Vojvodine i njenih građana.

„Ovo je deo kampanje ‘Pravda za Vojvodinu’ koja traje već duže od 20 godina. Ovo okupljanje je samo upozorenje. Vodite računa šta radite, jer sledeći put ako budemo morali da dolazimo neće biti simbolično“, kazao je Čanak.

On je kazao da su svi pre desetak godina, kada je usvajan Ustav, govorili da je on mnogo važan, a danas ga se svi odriču.

LSV BG3„Danas se pitamo da li će se uopšte primenjivati i zašto se ne primenjuje samo onaj deo koji se odnosi na Vojvodinu“, kazao je predsednik LSV-a i dodao da nema pravne države dok se Vojvodini ne vrati oko 1,9 milijardi evra za koliko je zakinuta u poslednjih deset godina.

Čanak je rekao da očekuje da će Ustavni sud reagovati jednako brzo kao što je reagovao i kada je ukidao nadležnosti Vojvodine.

Ustav Srbije predviđa da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto budžeta Srbije.

Pokrajinska vlada je predlog za ocenu ustavnosti delova Zakona o budžetskom sistemu predala 2012, ali Ustavni sud taj predlog još nije razmatrao.

Ustav Srbije predvideo je i obavezu donošenja Zakona o finansiranju Vojvodine, i to do kraja 2008. godine. Međutim, zakon do danas nije donet, na šta Evropska komisija upozorava u svakom izveštaju o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!