Vojvođanska premijera filma Godine koje su pojeli lavovi

28 Nov 2010

Dokumentarni film sarajevskog novinara Bore Kontića “Godine koje su pojeli lavovi” bavi se novinarima ratnim huškačima 20 godina nakon početka ratova u bivšoj SFRJ.

Dokumentarni film sarajevskog novinara Bore Kontića “Godine koje su pojeli lavovi”, koji se bavi novinarima ratnim huškačima 20 godina nakon početka ratova u bivšoj SFRJ, premijerno će sutra biti prikazan u Medija centru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji.

Nakon projekcije filma biće održana tribina na temu odgovornog izveštavanja medija, a govoriće, sem autora, novinarke Nadežda Gaće, Branislava Opranović i novinar Idro Seferi.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) sredinom 2009. godine podnelo je domaćem Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv odgovornih u medijima za ratnohuškačko izveštavanje, podstrekivanje i podsticanje na ratne zločine.

Prijava je bila rezultat višemesečnog istraživanja o ulozi novinara i medija u ratnim sukobima, koje je u više nastavaka objavljeno u NUNS-ovom časopisu Dosije.

Tragom prijave, ali i istrage koju je Tužilaštvo otvorilo pre nje, sarajevski novinar i publicista Boro Kontić je napravio dokumentarni film “Godine koje su pojeli lavovi”,  koji je premijerno prikazan u takmičarskom programu dokumentarne selekcije 16. Sarajevo film festivala, krajem jula. Producent filma je mladi sarajevski novinar Aldin Arnautović.

Projekcijom Kontićevog filma i raspravom, NDNV želi da podseti sve kolege na vreme u kome je novinarstvo doživelo sunovrat, saopštilo je danas to udruženje. Vojvođanska premijera filma počinje sutra u 16.30, u Zmaj Jovinoj 3/1, u Novom Sadu.

Projekciju su pomogli Misija OEBS-a u Srbiji i Kraljevina Holandija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!