Vojvođanska partija i Vojvođanski klub oštro kritikovali tzv. tradicionalne simbole

16 mar 2015

Na društvenim mrežama osvanuli novi "predlozi" za grb i zastavu

Vojvođanska partija zatražila je danas od Skupštine Vojvodine da odbaci predlog Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine da se uvedu tzv. tradicionalni simboli Vojvodine, jer se time “poništava Vojvodina kakvu znamo i u kojoj živimo”.

“U praktičnom smislu, usvajanjem ovakve odluke bi se uvelo duplo, simboličko posrbljavanje Vojvodine, kojoj su izmenjenim Statutom već oduzete značajne ingerencije, ali i vekovni simboli, pa je čak i Novi Sad izbrisan kao Glavni grad Vojvodine, jer je nekima i to smetalo, kao i navođenje Srema, Banata i Bačke kao sastavnih delova Vojvodine”, navodi se u saopštenju za javnost.

Vojvođanska partija je pozvala Demokratsku stranku i Savez vojvođanskih Mađara da promene svoj stav i da glasaju protiv uvođenja ovakvih tradicionalnih simbola i da time stanu u odbranu legalnih i legitimnih simbola Vojvodine kao višenacionalne zajednice, u kojoj su svi građani ravnopravni, bez obzira na naciju i veru.

“Podsećamo sve stranke na činjenicu koja nam je svima dobro znana na ovim prostorima, a to je: gde god je počinjalo sa zastavama, završavalo je sa puškama. Vodite računa šta radite i kako glasate, jer građani to od vas očekuju i žele da veruju da ste u stanju da štitite interese pripadnika svih nacionalnih zajednica Vojvodine”, upozorila je Vojvođanska partija.

Vojvođanski klub: Vojvođani nisu ugarski Srbi

Protiv tzv. tradicionalnih simbola Vojvodine protestovala je i nevladina organizacija Vojvođanski klub, koja je ocenila da je reč o pokušaju da se ponište simboli Vojvodine kao multietničke i multikulturne evropske regije.

“Zahtev za uvođenje paralelnih simbola Vojvodine je samo najnoviji, četvrti, pokušaj da se srpski nacionalni simboli nametnu kao jedini u pokrajini koja ima više od 27 nacija. Naša zastava i grb su simboli vojvođanske posebnosti i njihovom postepenom eliminacijom briše se i posebnost Vojvodine, a Vojvodina pokušava svesti na ‘srpsku nacionalnu enklavu’. Ko to ne razume nema prava da predstavlja građane Vojvodine u našem parlamentu”, poručio je Vojvođanski klub.

Ta organizacija je upitala ko ima prava da izbriše deo istorije time što će za grb Vojvodine proglasiti nekadašnji grb Kneževine Srbije, šaljući poruku svim vojvođanskim nacionalnim zajednicama da Vojvodina pripada samo Srbima.

“Onima čije pamćenje seže u devedesete je jasno ko to radi: isti oni koji su vojvođanskim Mađarima i Hrvatima obećavali po sendvič i besplatan autobuski prevoz da se isele iz Vojvodine. Tada nisu uspeli, ali su se danas vratili, da, novim metodama pokažu da je Vojvodina samo srpska”, ocenio je Vojvođanski klub.

Dodaje se da današnji Vojvođani “nisu ugarski Srbi”, već građani različitih nacija i veroispovesti, koji govore različitim jezicima, ali su svi zajedno ravnopravni građani Vojvodine.

“Pozivamo zato one koji nas u parlamentu Vojvodine predstavljaju, a posebno Demokratsku stranku i Savez vojvođanskih Mađara, da to ne zaborave i da odbace kukavičja jaja predloga o paralelnim obeležjima Vojvodine”, piše u saopštenju.

Na društvenim mrežama osvanuli novi „predlozi“ za grb i zastavu 

Kreativci su na društvenim mrežama već smislili nove predloge za zastavu i za grb, koje Autonomija prenosi:

Zastava

Grb

Podelite ovu stranicu!