Vojvođanska partija: Defile nacionalista u subotu u Novom Sadu

06 Nov 2013

Defile povodom 95. godišnjice ulaska srpske vojske u Novi Sad

Vojvođanska partija upozorila je danas da ima informacije da će se u subotu u Novom Sadu okupiti pristalice i aktivisti desničarskih nacionalističkih organizacija.

Ta stranka je u saopštenju za javnost navela da će nacionalisti organizovati “defile” kroz grad, povodom 95. ulaska srpske vojske u Novi Sad nakon Prvog svetskog rata.

Vojvođanska partija je ocenila da je ulazak srpske vojske u Novi Sad u značajnoj meri uticao i na odluku da se Vojvodina pripoji Srbiji nakon Prvog svetskog rata.

“Napominjemo da u donošenju te odluke nisu učestvovali predstavnici nemačke, mađarske, jevrejske, rumunske i još nekih manje zastupljenih nacionalnih zajednica u Vojvodini, što umnogome dovodi u pitanje i sam legitimitet donetih odluka”, navela je Vojvođanska partija.

Ocenila je da se važne odluke koje se tiču Vojvodine i inače kroz istoriju donose “na silu”, o čemu svedoči i usvajanje Ustava Srbije iz 2006. godine, koji je vojvođansku autonomiju sveo na nepostojeću.

Ta stranka je ponovila zahtev za donošenje novog ustava u Srbiji, prema kojem bi Vojvodina bila definisana kao republika.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!