Vojni i Policijski sindikat traže smene Stefanovića i Vulina: Vratite nam državu

07 Oct 2017

"Ako nam ne vrate državu opet ćemo doći da se u skladu sa zakonom obračunamo sa vama"

Učesnici protesta u centru Beograda, koji su pod sloganom “Vratite nam državu” organizovali Policijski i Vojni sindikat Srbije, zatražili su smene ministara unutrašnjih poslova i odbrane Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina, ali i “svih onih koji umesto za državu i narod, rade za partijske interese”.

Predsednici dva sindikata Veljko Mijailović i Novica Antić najavili su da je današnje okupljanje prvo u nizu i pozvali građane, sindikate i udruženja da im se pridruže u borbi za vladavinu prava i socijalnu državu.

Posle više obraćanja u Ulici srpskih vladara, okupljeni su krenuli u kraću protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

“U ovoj zgradi predsednika Republike sede ljudi koji ne brinu o narodu. Ako nam ne vrate državu opet ćemo doći da se u skladu sa zakonom obračunamo sa vama”, rekao je predsednik Policijskog sindikata Veljko Mijailović.

Protest je podržalo više udruženja i gradjanskih inicijativa i pokreta, kao i sindikalnih i organizacija studenata.

Dva reprezentatvna sindikata policije i vojske su ranije ocenili da su “apsolutno svi” nosioci vlasti u Srbiji “zloupotrebili javne funkcije zarad lične koristi i koristi njihove kvazielitističke grupacije”.

Istovremeno, naveli su ti sindikati, “građani su obespravljeni i demoralisani”, a “izvršen je pokušaj socijalne, finansijske i duhovne getoizacije”.

Traže državu prava kao i demokratske institucije, obustavljanje privatizacije javnih resursa, socijalnu sigurnost, besplatno školovanje i besplatno lečenje i zakonom garantovanu apsolutnu slobodu javne reči.

(Beta/N1, foto: N1) 

Podelite ovu stranicu!