VOICT: Srbija nezainteresovana za evropske pare

24 sep 2014

Srpski IKT klasteri moraju da odustanu, kako ceo projekat ne bi "pao" zbog njih

Vojvođanski IKT klaster (VOICT) upozorio je večeras da su srpski IKT klasteri sprečeni da učestvuju u COSME programu podrške Evropske Unije, namenjenom za konkurentnost malih i srednjih preduzeća (MSP).

U saopštenju tog klastera se ocenjuje da Srbija nije zainteresovana za taj program, jer mu nije pristupila, za šta je bio potreban potpis na određenim dokumentima i uplata članarine.

„Nemamo drugo objašnjenje osim da Srbija nije zainteresovana. Ako izuzmemo mogućnost da u Vladi RS za ovo pitanje niko nije zadužen ili da su zaduženi potpuno nekompetentni ljudi – to bi ipak bilo previše, zar ne? Da ne bismo nagađali, poslali smo pitanje na adresu ministra privrede, ali do danas nismo dobili odgovor“, navodi se u saopštenju.

U VOICT-u su ukazali i da time nisu pogođeni samo srpski klasteri, jer COSME program ima daleko širi obim i tiče se ogromnog korpusa potencijalnih korisnika u Srbiji, te da može značiti mnogo za konkurentnost domaće privrede.

U saopštenju se objašnjava da COSME program traje do 2020. godine i da je planirani budžet 2,3 milijarde evra. Cilj programa je bolji pristup finansijskim sredstvima i lakši pristup tržištima kroz podršku preduzetništva i aktivnosti poboljšanja uslova za poslovanje i stvaranje novih poslova.

U Vojvođanskom IKT klasteru su napomenuli i da su srpski klasteri, zajedno sa partnerima iz Bugarske, Turske, Rumunije, Grčke, Makedonije i BiH dogovorili u Novom Sadu zajednički nastup ka dostupnim EU fondovima.

„Od pokretača regionalne saradnje i zajedničkog nastupa za regionalne IKT klastere u regionu, od nosilaca ‘bronzane oznake’ kojom nas je program Cluster Excellnece nagradio u prethodnom periodu – spali smo na kočničare konzorcijuma iz kojeg moramo da izađemo kako ceo projekat ne bi ‘pao’ zbog nas iz Srbije“, navodi se u saopštenju VOICT.

Vojvođanski IKT klaster okuplja oko 40 domaćih kompanija iz sektora informacionih tehnologija koje koriste klaster kao platformu za saradnju i lobiranje. Među pridruženim i počasnim članicama tog klastera su i Ekonomski fakultet u Subotici, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Fond za podršku investicija – VIP i Prirodno-matematički fakultet.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!