Vlast se ponosi kršenjem ljudskih prava

11 okt 2011

Goran Miletić: Srbija prema stepenu poštovanja ljudskih prava pripadnika LGBT zajednice na nivou Rusije, Belorusije i Moldavije

“Način na koji je vlast postupila u Srbiji je potpuno isti kao u Rusiji, Belorusiji i Moldaviji. A tu su i NN lica koja tuku, kao i tamo: rekao je danas jedan od organizatora otkazane Parade ponosa Goran Miletić na skupu “Da li Srbija odustaje od EU” u beogradskom hotelu “Zira”.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoje visoki funkcioneri koji se “ponose kršenjem ljudskih prava” i kao jednog od njih apostrofirao gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, za koga je rekao da je to čovek s kojim je zajedno učestvovao na studentskim protestima 1992. godine, čiji je Đilas bio jedan od vođa.

“A danas Đilas kaže da svi treba da budemo srećni jer on ne poštuje ljudska prava, da su gejevi fuj, da Rome treba raseliti. On se otvoreno ponosi kršenjem ljudskih prava”, ocenio je Miletić.

On je optužio vlasti da nisu bile iskrene kada su kao izgovor za zabranu Parade ponosa iskoristile ugroženu bezbednost, a dodao je da ih je od organizovanja parade “implicitno” odgovarao i zaštitnik građana Srbije.

“LJudska prava se kod nas poštuju sporadično, ukoliko postoji pritisak međunarodne zajednice, i ukoliko taj pritisak prate novčani fondovi. A vlast je razvila imunitet na ljudska prava i oni su prilično otporni na ovakve vrste skupova”, kazao je Miletić.

Današnji skup organizovali su Fond za humanitarno pravo i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!