Vlasi: Formiranje vojske Kosova umanjiće agresivne namere Srbije

21 Sep 2017

Imamo podršku NATO, SAD i EU * Ne mislimo da napadnemo bilo kog suseda, ali kao svaka nezavisna država moramo imati oružane snage * Dačićeva tvrdnja da je formiranje vojske Kosova suprotno rezoluciji 1244 neosnovana

Šest država nastalih iz bivše Jugoslavije imaju svoje vojske, ne razumem zašto Srbija smatra da Kosovo ne treba da je ima – poručuje Azem Vlasi, savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je najavio formiranje vojske Kosova do kraja ove godine.

Vlasi ističe da Kosovo ima podršku NATO, SAD i EU za formiranje svoje vojske ali nije siguran da li će se to desiti do kraja godine, jer smatra da sa tim ne treba žuriti. On naglašava da formiranje oružanih snaga zahteva temeljite promene i pažljivo definisanje ustavno – pravnog odnosno zakonskog okvira.

Prema Vlasijevim rečima, kosovska vojska biće oružana odbrambena formacija primerena potrebama i mogućnostima Kosova. On je ponovio da Kosovo nema agresivne namere niti teritorijalne pretenzije prema nijednoj susednoj državi, ali mora imati svoju odbranu kao svaka nezavisna zemlja u svetu.

– Nema države bez vojske, a vojska Kosova biće čuvar mira i sigurnosti države i svih njenih građana, bez obzira na etničku i drugu pripadnost. U tom važnom poslu računamo na pomoć NATO, SAD i EU jer formacije KFOR-a kao sigurnosne strukture NATO Alijanse ne mogu trajno ostati na Kosovu – ističe Vlasi.

Na pitanje da li smatra da će formiranje vojske Kosova povećati tenzije u regionu Vlasi odgovara da ne vidi zašto bi se to desilo, ponovivši da Kosovo ne misli da napadne nijednu susednu državu. Prema njegovom mišljenju, formiranje kosovskih oružanih snaga neće povećati napetost u regionu već će je, naprotiv, umanjiti.

– Ukoliko Kosovo ne bude imalo vojsku za potrebe odbrane, to će u Srbiji pothraniti agresivne namere, te će upravo to podići tenzije. Dok svako ima svoju odbranu, imaćemo mir i sigurnost, što će omogućiti međusobnu saradnju između dve normalne države – smatra Vlasi.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je “formiranje vojske Kosova neprihvatljivo i suprotno rezoluciji 1244”, Vlasi ocenjuje da ta tvrdnja nema osnova, jer je pomenutom rezolucijom Saveta bezbednosti UN uspostavljena “Privremena administraciju na Kosovu”, poznatija kao UNMIK, kao i njena bezbednosna komponenta u vidu vojnog kontigenta NATO-a poznatija kao KFOR. Vlasi naglašava da su dva pomenuta tela formirana samo kao privremeno i prelazno rešenje dok se ne reši ustavni status Kosova.

– Administracija UNMIK-a je prestala da funkcioniše, to jest iscrpila je svoju funkciju, jer je od 2008. godine Kosovo nezavisna država i ima sopstvene institucije. Mi bismo voleli da na Kosovu imamo NATO vojsku, koja će čuvati bezbednost naše države i građana, kako ne bi trošili dodatna sredstva za tu namenu. Međutim, mi ne odlučujemo o tome i formacija KFOR-a kao i NATO vojska uskoro će okončati svoju misiju na Kosovu – objašnjava Vlasi.

(M. D. Miljković, Danas)

Podelite ovu stranicu!