- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vlajčić: Naša intelektualna elita je moralno propala

Filmski i književni kritičar i novinar Milan Vlajčić ocenio je da je intelektualna elita u Srbiji moralno propala, jer ne pokazuje znake da razume vreme u kom živimo.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u društvu i o tome koliko „nazadujemo“, Vlajčić je za Televiziju N1 rekao da „proces mora da se preokrene, jer mi tonemo svi, svi na prostoru bivše Jugoslavije“.

„Rođen sam u okupacijsko dobra, odrastao sam u titoizmu. Svi ovde misle da je titoizam bio jednoumlje, međutim, mi smo na studijama čitali Andrića, Crnjanskog, Mešu Selimovića, Miroslava Krležu, to je obilje kulture. Koja mi danas kulturna imena imamo? Malo se čita, u Crnjanskog se kunu, kao u Pekića, kad počnu da govore ti vidiš da je to bilo površno čitanje“, kaže Vlajčić.

„Svaki građanin treba da pokaže hrabrost i da se suoči sa istorijskim trenutkom. To je poruka, moramo da se suočimo sa svim. Sad je pitanje ko ima snage da to uradi, jer smo mi sirotinjsko društvo gde je moral slomljen“, smatra on, dodajući da je loše što živimo u društvu gde ima toliko sirotinje.

(Autonomija/N1

Podelite ovu stranicu!