Vladajuće socijal-demokrate osvojile najviše glasova na izborima u Švedskoj

10 sep 2018

Šveđani su glasali na parlamentarnim izborima za koje se očekivalo da budu među najnepredvidljivijim i najuzbudljivijim izbornim trkama u Švedskoj u više decenija, usled oštre debate o imigraciji

Švedska vladajuća Socijademokratska stranka premijera Stefana Levena osvojila je najviše glasova na parlamentranim izborima, ispred konvervativaca i ekstremne desnice, koja je stigla na treće mesto prema preliminarnim rezultatima izborne komisije, prenela je agencija AP.

Socijaldemokrate su prema tim rezultatima osvojile 28,1 odsto, konzervativna stranka Umereni 19,2 odsto a ekstremno desničarska antiimigrantska partija Švedske demokrate 17,9 odsto.

Šveđani su glasali na parlamentarnim izborima za koje se očekivalo da budu među najnepredvidljivijim i najuzbudljivijim izbornim trkama u Švedskoj u više decenija, usled oštre debate o imigraciji. Ti izbori su prvo izjašnjavanje Šveđana otkako je vlada 2015. dozvolila ulazak 163.000 migranata u zemlju s deset miliona stanovnika. Pošto nijedna stranka nije osvojila većinu u parlamentu od 349 mesta, Švedsku verovatno očekuju nedelje i meseci pregovora o formiranju vlade.

(Slobodna Evropa, Foto: Reuters)

Podelite ovu stranicu!