Vlada Crne Gore će podržati REKOM

29 juna 2018

"Pristupanje Crne Gore ovoj inicijativi predstavlja jasnu poziciju države i njene ukupne politike, a Crna Gora je i ranije bila predvodnica ovakvog opredeljenja"

Vlada Crne Gore saopštila je danas da će podržati osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenih na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1991. do 2001. godine (REKOM).

Kako se navodi u saopštenju nakon današnje sednice, odluka je doneta u skladu s najavom premijera Crne Gore na prošlonedeljnom sastanku s predstavnicima Inicijative za REKOM, kada je izrazio apsolutnu podršku Crne Gore Inicijativi.

Dodaje se da će Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore biti zaduženo da nastavi aktivnosti u cilju u potpisivanja Sporazuma, odnosno Deklaracije o osnivanju REKOM-a.

Predsednik vlade Duško Marković je istakao da pristupanje Crne Gore ovoj inicijativi predstavlja „jasnu poziciju države i njene ukupne politike, kao i da je Crna Gora i ranije bila predvodnica ovakvog opredeljenja„.

Predviđeno je da se REKOM ustanovi kao međudržavna komisija koju osnivaju države nastale na teritoriji bivše SFRJ.

Glavni zadatak komisije, kao vansudskog tela, biće da istraži navode o svim ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava, poimenično popiše sve ratne žrtve i žrtve krivičnih dela, prikupi podatke o logorima i drugim mestima prisilnog zatvaranja, tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Regionalna komisija će biti nezavisna od svojih osnivača i finansiraće se iz donacija, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!