VKS: Uvredljiva i opasna izjava Vučevića

28 dec 2017

"Ovo je do sada najgrublji oblik mešanja u rad suda, koji uznemirava javnost, vodi zastrašivanju sudija"

Vrhovni kasacioni sud (VKS) saopštio je danas da je izjava potpredsednika Srpske napredne stranke Miloša Vučevića o stanju u srpkom pravosuđu uvredljiva i opasna i da predstavlja do sada najgrublji oblik mešanja u rad suda.

„Takva izjava, data u toku sudskog postupka, u vezi s nepravnosnažnom presudom neprimerena je, uvredljiva, opasna i štetna, predstavlja do sada najgrublji oblik mešanja u rad suda, uznemirava javnost, vodi zastrašivanju sudija i urušava osnovne principe demokratskog društva, a posebno princip podele vlasti“, saopštio je Vrhovni kasacioni sud posle danas održane sednice.

Iz suda su podsetili da je zakonska obaveza svih državnih organa i funkcionera da „svojim postupanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova“.

„Stoga i poslednje izjave najviših predstavnika vlasti, kojima ne osuđuju izjavu Miloša Vučevića, već iskazuju razumevanje, dodatno urušavaju ugled sudstva u celini“, ocenio je Vrhovni kasacioni sud.

Vučević je posle oslobađajuće presude bivšem ministru privrede Predragu Bubalu izjavio da „kao pravnik i običan građanin“ pita sudije „kome služe, narodu ili lopovima“ i „koliko koštaju njihov obraz i čast“.

Tim povodom reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da je Vučević rekao istinu o stanju u pravosuđu, ali da nije trebalo da komentariše presudu.

„Nije trebalo da kaže, ali je rekao istinu, jer većina sudija su časni ljudi, ali on je rekao ono što misli 99 odsto građana Srbije“, rekao je Vučić novinarima posle obilaska fabrike „Lebanteks“ u Lebanu.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!