- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Rastu samo Novi Sad i Beograd

Kako za Radio 021 kaže načelnica Odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku Snežana Lakčević, vojvođanska prestonica je jedna od retkih opština u Srbiji čiji je broj stanovnika u porastu prema svim parametrima.

– U gradu Novom Sadu i prigradskim naseljima popisano je preko 320.000 lica, a u Petrovaradinu koji je sada posebna opština još 31.000 ljudi – kaže ona. Lakčevićeva navodi da je Novi Sad jedna od retkih opština koja beleži pozitivan prirodni priraštaj i pozitivan migracioni saldo.

– Ovaj porast broja stanovnika je zato sasvim očekivan – dodaje Lakčevićeva. Porast broja stanovnika zabeležen je i u Beogradu u kojem sada živi bezmalo 1,7 miliona građana. Treći grad po broju stanovnika je Niš gde živi oko 262.000 ljudi, a četvrti je Kragujevac sa skoro 200.000 osoba.

Bela kuga u Srbiji

U odnosu na prethodni popis, demografi procenjuju da je Srba manje za preko 300.000 i da sada u Srbiji živi oko 7,1 milion građana.

Doduše, popisano je 7,4 miliona ljudi, ali će se taj broj smanjiti jer su neki popisani po dva puta.

Inače, broj stanovnika se drastično smanjio u Čačku, Somboru, Leskovcu i Pirotu. Snežana Lakčević kaže da je pad stanovnika očekivan.

– Za tu vrstu podataka nije nam bio potreban popis stanovništva, jer se prirodni priraštaj prati na osnovu broja umrlih i rođenih. Ova istraživanja pokazuju da je iz poslednjih devet godina Srbija izašla slabija za najmanje 260.000 stanovnika. Nije novost da smo nacija u poznim godinama i da je priraštaj godinama negativan – kaže Lakčevićeva.

Ovogodišnji popis stanovništva završava se večeras u 20 časova. Zavod za statistiku počinje potom unos i obradu podataka, a prvi rezultati o brojnom stanju Srbije biće poznati 15. novembra.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!