Više hiljada građana protestovalo u Hong Kongu

01 Oct 2017

Demonstranti su nosili transparente s pozivima na neprihvatanje "autoritarne vladavine" i zahtevom da gradski sekretar za pravosuđe Rimski Juen podnese ostavku

Više hiljada gradjana protestovalo je danas u Hong Kongu zbog toga što, kako navode, vlada tog poluautonomnog kineskog grada, koju Peking podržava, koristi sudove za obračun s političkim protivnicima.

Demonstranti su nosili transparente s pozivima na neprihvatanje “autoritarne vladavine” i zahtevom da gradski sekretar za pravosudje Rimski Juen podnese ostavku, navodi Asošiejted pres.

Oni su naveli da je Juen srušio vladavinu prava u Hong Kongu kada je tražio reviziju presude trojici demokratskih aktivista, posle čega su oni osudjeni na zatvorske kazne.

Apelacioni sud Hong Konga osudio je sredinom avgusta aktiviste Džošuu Vonga, Nejtana Loa i Aleksa Čoa na šest, osam i sedam meseci zatvora, pošto je preinačio prvobitnu presudu nižeg suda kojom oni nisu bili osudjeni na zatvorske kazne.

Vong, Lo i Čo osudjeni su zbog organizovanja nezakonitog skupa u septembru 2014. u Hong Kongu, koji je rasplamsao 79-dnevne nenasilne demonstracije iz kojih je izrastao “Kišobran pokret”, koji se, izmedju ostalog, protivi nameri Pekinga da utiče na format izbora u Hongkongu.

Organizatori su saopštili da je na današnjem protestu bilo 40.000 ljudi, dok je policija navela da je učestvovalo 4.300 gradjana.

Današnje demonstracije održane su u danu kada Kina slavi 68. godišnjicu svog osnivanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!