Veterani protestuju istog dana kad i Parada ponosa

„To neće biti i nije pokušaj razbijanja 'Parade ponosa Beograd'", tvrde veterani

11. sep 2012

Savez ratnih veterana Srbije najavio je danas da će 6. oktobra u Beogradu održati „Paradu srama”, s ciljem da pažnju javnosti skrene na ratne veterane, koji su, kako se ocenjuje, “najmarginalizovanija” grupa ljudi u Srbiji.

Organizatori ovogodišnje „Parade ponosa“ saopštili su ranije da će i ta parada biti održana 6. oktobra, s ciljem promocije ljudskih prava LGBT populacije.

Savez ratnih veterana Srbije je u saopštenju za javnost naveo da će u Beogradu biti organizovan „mirni skup“ i pozvao sve veterane koji žele da učestvuju u borbi za ostvarenje dostojanstva i ljudskih prava da dođu na skup.

„To neće biti i nije pokušaj razbijanja ‘Parade ponosa Beograd’, jer svi građani Srbije  imaju isto pravo da se kroz mirne skupove organizuju i skreću pažnju na probleme koja takva populacija ima. Ovim skupom želimo da ukažemo na velike probleme koji postoje u populaciji ratnih veterana, kojih ima oko 500.000 u Srbiji a kojima se niko ne bavi“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Savez ratnih veterana Srbije želi da ukaže na sve nebrige i kriminalne radnje koje se vrše u ime veterana i unutar sektora za boračko-invalidsku zaštitu.

Veterani siu najavili da će zatražiti i smenu pomoćnika ministra za boračko-invalidska pitanja Mire Čavaljuge, kojeg su označili kao jednog od glavnih krivaca za sumnjive radnje i loš položaj veterana.

„Sa ovog skupa želimo da pošaljemo poruku tolerancije i razumevanja, da javnost Srbije vidi da su to normalni ljudi, njihove komšije, prijatelji, braća i očevi, koji su se odazvali pozivu da brane domovinu“, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga