Veoma uspešna akcija zamračenja medija i društvenih mreža u Srbiji

29 Sep 2017

Kampanju videlo najmanje pola miliona ljudi

U akciji “Stop medijskom mraku!”, koju je u četvrtak sprovela Grupa za slobodu medija, učestvovalo je više od 300 medija organizacija, a samo na društvenim mrežama, kampanju je u prvih 24 sata videlo 482.000 građana, ali tom broju bi trebalo dodati publiku onlajn, TV, radio i štampanih medija koji su se priključili akciji, saopštili su danas organizatori.

Tokom akcije “Stop medijskom mraku!”, građani i građanke, mediji i organizacije civilnog društva pozvani su da u podne zacrne svoje profile na društvenim mrežama i sajtove, odnosno da prekinu emitovanje TV i radio programa.

“Medijski portali i veb sajtovi organizacija podržali su akciju u velikom broju: softverska rešenja za zamračivanje sajtova koje je osmislila grupa preuzeto je 296 puta, a procena je da je barem još 50 portala koristilo sopstvena rešenja”, piše u saopštenju.

Dnevne novine “Danas” su, uz crnu naslovnu stranu, štampale podlistak “Vranjske” sa tekstovima koji su pripremili novinari tih novina, dok su nedeljnici “Vreme” i “Novi magazin” na naslovnoj strani štampali poruke akcije. Izdanje “Kikindskih” od petka takođe je osvanulo sa crnom trakom i porukom “ovako izgleda kada nema slobodnih medija”.

Akciji su se pridružiti i građani i građanke, koji su učestvovali zamračenjem profila na društvenim mrežama.

Direktan povod za ovu akciju i formiranje široke grupe za slobodu medija je gašenje Vranjskih, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru. Do danas, inicijativu koju je pokrenulo 26 inicijatora, podržalo je 180 medija, organizacija civilnog društva, izdavačkih kuća, formalnih i neformalnih pokreta, kao i nekoliko stotina pojedinaca.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!