„Velt“: Miloševićevska Vlada gura Srbiju u zapećak

03 sep 2012

Nacional-populistički vlastodršci u Srbiji nizom problematičnih poteza guraju Srbiju sa evropskog puta, piše nemački "Velt"

List piše o prošlonedeljnom saopštenju Srpske napredne stranke (SNS) u kojem se kritkuje dnevni list „Blic“ i naziva „partijskim listom Demokratske stranke (DS)“.

„Velt“ navodi da je „Blic“ jedna od „najtiražnijih i najliberalnijih novina u Srbiji i da je u vlasništvu nemačko-švajcarskog konzorcijuma „Ringier Axel Springer“.

Dodaje se da je potpredsednik vlade i šef SNS-a Aleksandar Vučić „kao ministar informisanja u vreme bivšeg autokrate Slobodana Miloševića krajem devedesetih godina vršio pritisak na štampu kritički orijentisanu prema sistemu“ i da sada „pušta da SNS udara po mrskim mu medijima“.

„Ambiciozni potpredsednik vlade ima sve razloge za nervozu. Manje od šest sedmica nakon stupanja na vlast sve je više neprijatnih poruka koje prima retro-vlada nekadašnjih Miloševićevih mladunaca na koju se na Zapadu gleda skeptično“, piše „Velt“.

Navodi se da je „katastrofalno stanje državnih finansija vlada novog premijera i nekadašnjeg Miloševićevog portparola Ivice Dačića nasledila od prošle vladajuće koalicije, ali je i sama za to kriva, jer je skoro polovina sadašnjih ministara već bila u prošloj vladi pod vođstvom DS-a“.

MMF dolazi da razgovara o Narodnoj banci, a ne novim kreditima

„Rastuću napetost u odnosima sa Briselom su beogradski vlastodršci proizveli sami. Sumnjivim kadrovskim odlukama, spornim izmenama zakona o centralnoj banci i napadima na nezavisnu štampu beogradski nacional-populistički vlastodršci mogli bi da prokockaju ionako mali kredit koji imaju na međunarodnoj sceni“, piše „Velt“.

List u opsežnoj analizi piše o povećanju kontrole nad Centralnom bankom i navodi da su se „raspršile i nade Beograda da će dobiti brzu pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)“ te da će „emisari MMF-a doduše polovinom septembra doći u Srbiju, ali samo da bi razgovarali o novom zakonu o centralnoj banci, a ne i o novom kreditnom aranžmanu“.

„Novi kabinet se nadao i da će smirivanjem oštre retorike prema Kosovu i pojačanim naporima u borbi protiv korupcije uspeti da još ove godine iznudi početak pregovora o pristupanju EU. Ali, iako Beograd ubuduće ne želi da bojkotuje regionalne konferencije na kojima učestvuje Kosovo, ne izgleda kao da postoji koncept o postupanju prema bivšoj pokrajini koja je već pet godina nezavisna“, navodi „Velt“.

Stranke novih čistunaca i same upletene u korupcionaški šiprag

Zaključuje se takođe da „napori nove vlade na suzbijanju korupcije do sada jedva da su bili uverljivi za Brisel, uprkos hapšenjima u skandalu u vezi sa Agrobankom i najavljenom proverom sumnjivih privatizacija“.

„Velt“ smatra da sadašnja, kao i prošla vlada, nije u stanju da raščisti sa korupcijom i organizovanim kriminalom i u sopstvenim redovima. Jer, kako piše list, „partije i sponzori novih čistunaca i sami su upleteni u domaći korupcionaški šiprag“.

Član Miloševićevog „odeljenja za ubistva“ u Ministarstvu pravde

List piše da je „iznervirani šef vlade Dačić vidno razdraženo reagovao na opomene iz Brisela“ rekavši da je „alergičan na lekcije“ i da je „Srbija ravnopravan deo Evrope“.

„No, najnovijim skandaloznim imenovanjem Beograd je po svoj prilici u odnosima sa Briselom sebi navukao nove probleme za vrat – za šefa kabineta srpskog ministra pravde postavljen je upravo Dejan Carević, nekadašnji član ozloglašenog ‘odeljenja za ubistva’ Miloševićeve tajne službe“, piše na kraju opsežnog teksta „Velt“.

(Beta/Blic)

Podelite ovu stranicu!