Večeras tribina Petrovgrad – Neće proći u Zrenjaninu

10 mar 2018

"Ne dozvoljavamo poigravanje s tekovinama antifašističke borbe i poništavanje herojskih dela; neće im proći promena imena grada! No pasaran!”

Tribina “Petrovgrad? Neće proći!” biće održana večeras u Kulturnom centru Zrenjanina, povodom inicijative da taj grad promeni ime u Petrovgrad.

Tribina počinje u 18 sati, a govoriće dramaturškinja Borka Pavićević, novinari Miloš Vasić, Teofil Pančić i Željko Bodrožić, istoričar Milivoj Bešlin, književnik Ivan Ivanji, profesor Radovan Francuski.

“Ovom tribinom Pokret Novi optimizam podiže glas protiv promene imena grada Zrenjanina. Pozivamo sve građanke i građane da zajedno pošaljemo jasnu poruku kako neće proći zamagljivanje višedecenijskog propadanja i zanemarivanje grada i guranje pod tepih egzistencijalnih problema građana; ne dozvoljavamo poigravanje s tekovinama antifašističke borbe i poništavanje herojskih dela; neće im proći promena imena grada! No pasaran!”, navodi se u pozivu na tribinu

Nakon što je u medijima i na društvenim mrežama objavljeno da će tribina biti održana, na Fejsbuku, u komentarima ispod najave tribine, upućene su pretnje i pozivi na linč, od strane Ivana Radosavljevića, osnivača organizacije Srbski ponos, kako se sam predstavlja, iz Petrovgrada.

Organizatori tribine su pretnje prijavili policiji u Zrenjaninu.

“Atmosfera koja je napravljena u Zrenjaninu, zahvaljujući udruženju ‘Petrovgrad’ je nedopustiva. U 21. veku, u multietničkom gradu, koji je nekada bio centar građanske svesti, nasilno se nameće promena imena grada, nasuprot simbolu antifašističke borbe, a građani koji se ne slažu, suočavaju se sa pretnjama različitih desničarskih organizacija i pojedinaca. Upozoravamo da je opasno igrati se nacionalizmom, posebno u zemlji koja se još nije suočila sa svojom ratnom prošlošću, a zaključujemo i da osveta poraženih u Drugom svetskom ratu uzima sve više maha”, piše u pozivu na tribinu.

Udruženje “Petrovgrad”, koje je sastavljeno od 12 nacionalističkih grupacija, pokrenulo je inicijativu za promenu imena Zrenjanin u Petrovgrad.

Organizatori tribine su podsetili da su građani Zrenjanina na referendumu koji je održan 1992. godine dvotrećinskom većinom izglasali da grad zadrži naziv Zrenjanin.

“Zrenjanin, nekada moćan industrijski centar i najveći proizvođač hrane, ostao je i bez industrije i bez radnih mesta; nekad je funkcionisalo više od 50 fabrika, dok je danas ostalo svega nekoliko. Voda iz zrenjaninskog vodovoda već 25 godina opasna je po život… U ovakvoj atmosferi inicijative poput ove imaju za funkciju odvlačenje pažnje od gorućih gradskih problema”, navodi se u pozivu na tribinu.

Nekoliko nevladinih organizacija iz Zrenjanina pokrenulo je onlajn peticiju da taj grad zadrži svoje sadašnje ime.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!