- Autonomija - http://www.autonomija.info -

Već deset godina bez reformi

Srbija već deset godina ne sprovodi konkretne reforme, a hitno treba da reši problem nelikvidnosti i da kamate svede na nivo koji imaju zemlje u regionu i Evropi, izjavio je danas agenciji Beta savetnik potpredsednice Vlade Srbije Nikola Pavličić.

Kako je istakao, novi izveštaj Svetske banke i Međunarodne finansijske korporacije, u kome se Srbija našla na 92. mestu, prave eksperti i njima je jasno koje je pravo stanje u Srbiji.

„Imamo veliku nelikvidnost, najveće kamate u Evropi koje stalno rastu, problem finansiranja firmi, deficit spoljnotrgovinske razmene, koji pokrivamo kreditima koje ne možemo da vratimo“, rekao je on dodajući da država namerno odlaže donošenje zakona.

Kako je istakao predstavnicima Svetske banke je jasno da u Srbiji postoji i politička nestabilnost, kao i da srpska administracija odbija investitore.

„Umesto da to loše stanje popravimo, mi se svađamo sa onima koji nas rangiraju“, kazao je Pavličić dodajiući da „tako sami sebe zavaravamo“.

Kako je istakao, prvo se mora rešiti problem nelikvidnosti. On je podsetio da je prosecan rok naplate u Srbiji 150 dana, dok je u drugim zemljama 30 dana.

„Preporučujem da se donesu rigorozni zakoni kojima će se sankcionisati neuredne platiše, među kojima su nesavesna preduzeća i država“, naveo je Pavličić.

Prema njegovim rečima predstavnici Vlade, guverner i predstavnici banaka u Srbiji moraju da svedu kamate na nivo koji je u okruženju.

On je istakao da je jasan pokazatelj visokih kamata to što se oko 20 odsto kredita ne isplaćuje.

„Treba reprogramirati silne dugove, preduzeća treba pod povoljnijim uslovima da dobijaju kredite kako bi mogla da vraćaju te kredite i plaćaju poreze i doprinose, čime bi se punio budžet“, kazao je Pavličić ističući da bi to dovelo do stabilnosti finansijskog sistema.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!