VCC: Rasvetljavanje sudbine nestalih je obaveza prema njihovim porodicama i prema društvima u regionu

30 avg 2018

"Dvadeset i sedam godina nakon početka ratova više od deset hiljada osoba još uvek se vode kao nestali"

Aktivisti Vojvođanskog građanskog centra (VCC) danas su uličnom akcijom obeležili Međunarodni dan nestalih i pozvali sve institucije koje mogu da doprinesu rasvetljavanju sudbine nestalih da pribаvljаnjem i stаvljаnjem nа rаspolаgаnje relevаntnih informаcijа i transparentnim radom dаju svoj aktivan doprinos rаzrešаvаnju ovog problema.

Na taj način pokazaće odgovornost prvenstveno prema porodicama onih koji su nestali, a ujedno i prema društvima koja nose taj teret duže od dve decenije, poručili su aktivisti Centra.

U saopštenju VCC navodi se da se, prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, dvadeset i sedam godina nakon početka ratova u zemljama nastalim nakon raspada Jugoslavije, više od deset hiljada osoba još uvek vode kao nestali.

Dodaje se da je, uprkos čestim izjavama predstavnika država u regionu da je pitanje nestalih osoba jedno od najvažnijih za korak napred i normalizaciju odnosa među tim državama, pomak na polju pronalaska i identifikacije nestalih lica neznatan.

„Rad institucija koje se bave pitanjem nestalih osoba gotovo je nevidljiv i može se reći da se ovim pitanjem aktivno bave samo udruženja porodica nestalih osoba i neke organizacije iz nevladinog sektora“, ocenjuje se u saopštenju.

VCC upozorava da je obaveza svih zemalja nastalih raspadom Jugoslavije da utvrde sudbine nestalih osoba i okolnosti pod kojima su nestale, dok je obaveza društava da podsećaju na važnost ovog pitanja i na saosećanje sa članovima porodica.

„Svaka od ovih osoba čija je sudbina i dalje nepoznata ostavila je za sobom prijatelje, porodicu, kolege i zaslužuje da ne bude deo zbirne statistike, već da joj se otkrivanjem istine vrati dostojanstvo“, isitče se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!