VB: Cameron na udaru britanskih muslimanki

27 jan 2016

'Telegraph' je prenio kako je premijer za britanske muslimanke kazao da su 'tradicionalno sklone potčinjenosti'

Britanski premijer David Cameron osjetio je bijes muslimanki koje žive u ovoj evropskoj državi, a to se posebno vidjelo preko društvenih mreža Twitter i Facebook.

Telegraph je prenio kako je Cameron, tokom privatnog razgovora, za britanske muslimanke kazao da su „tradicionalno sklone potčinjenosti“.

„Želimo izgraditi više integrirano i kohezivno društvo, društvo jedne nacije gdje svako može iskoristiti maksimum svojih talenata“, izjavio je šef britanske Vlade.

To je ponukalo brojne britanske muslimanke da premijeru, putem društvenih mreža, pokažu koliko su zaista „potčinjene“.

Jedna od njih, Ruwayda Mustafah, objavila je fotografiju na Twitteru i napisala: „Pozdrav premijeru, ovo sam ja kada sam diplomirala kao tradicionalno potčinjena muslimanka.“

Shelina Janmohamed je objavila: „Pogledajte! Ja na BBC Radio4 izražavam vlastito mišljenje! Sama! Na engleskom.“

Pitanje jezika

Cameron je također izjavio da skoro 200.000 britanskih muslimanki govore malo ili ne govore nikako engleski jezik te da pojedini muslimani imaju „zaostale stavove“ prema ženama.

Obećao je izdvojiti 28 miliona dolara za kurseve jezika.

„Ne možete imati zemlju prilika ukoliko neki od stanovnika ne govore jezik te zemlje. U mnogim slučajevima to nije njihova krivica, već ih je neko smjestio u situaciju u kojoj se ohrabruju protiv integracije, da ne izlaze, da ne uče jezik, i to nije dovoljno dobro“, istakao je premijer Velike Britanije.

Na ovo je dobio odgovor također na društvenim mrežama, gdje je korisnica Shaista Aziz napisala kako je „tradicionalno potčinjena“ studentica medicine na Oxfordu, koja voli muziku, knjige i nauku.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!