Vašington post o akciji protiv medijskog mraka u Srbiji

29 Sep 2017

Vučića kvalifikuju kao nekadašnjeg ekstremnog nacionalistu koji se sada prikazuje kao reformista

Jedan od najuglednijih medija iz Sjedinjenih Država, Vašington Post danas je izvestio o jučerašnjoj akciji nezavisnih medija i nevladinih organizacja protiv medijskog mraka u Srbiji.

Poput Njujork Tajmsa juče, i ugledni list iz Vašingtona prenosi tekst Asošijeted presa iz Beograda u kojem se kaže da je do ovog vida protesta došlo posle gašenja lokalnog nedeljnika “Vranjske novine”, ali da je to tek poslednji u nizu slučajeva zastrašivanja novinara i finansijske presije nad medijima u Srbiji.

U tekstu, koji Vučića kvalifikuje kao nekadašnjeg ekstremnog nacionalistu koji se sada prikazuje kao reformista, kaže da predsednik Srbije optužuje medije za diskreditaciju srpske vlade. S druge strane, list ukazuje da zapadni zvaničnici tolerišu Vučićev odnos prema gušenju demokratskih sloboda zato što je kooperativan u održavanju stabilnosti na “nemirnom Balkanu”.

U tekstu AP-a, citira se i glavni i odgovorni urednik “liberalnog lista” Danas Dragoljub Petrović, koji je rekao da srpska vlada kritičke medije vidi kao neprijatelje. On je rekao da se nada da će današnja akcija ukazati EU i drugim međunarodnim zvaničnicima na to šta se zapravo ovde dešava.

AP navodi da je jučerašnje izdanje Danasa na kioske izašlo sa lokalnim nedeljnikom Vranjske, koji se u javnosti prepoznaje po izveštavanju o kriminalu i korupciji. Vranjske su primorane da se zatvore prošle sedmice posle 23 godina izlaženja, ističe se u tekstu.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!