Vasin: Smanjenje plata i penzija imaće velike štetne posledice

18 Sep 2014

Smanjenje zarada dovešće do pada potrošnje i do povećanja nezaposlenosti

Vojvođanski sekretar za privredu Miroslav Vasin oštro je danas kritikovao najavljena smanjenja plata i penzija u Srbiji i ocenio da će to imati dalekosežne štetne posledice po potrošnju, proizvodnju i zapošljavanje u zemlji.

“Istina je da će na ovaj način biti postignute određene fiskalne uštede, ali će njihov uticaj na potrošnju, proizvodnju i zapošljavanje biti više nego zabrinjavajući. Smanjenje zarada će dovesti do pada potrošačke moći one kategorije stanovništva koja je zbog redovnosti isplata zarada i penzija predstavljala najstabilniji sloj potrošača”, rekao je Vasin za agenciju Beta.

Dodao je da će se smanjenjem potrošačke moći umanjiti i potreba za robom široke potrošnje na domaćem tržištu, a samim tim će se smanjiti i proozivodnja u preduzećima koja se bave ovom delatnošću.

“Smanjenje proizvodnje uzrokuje i manji broj zaposlenih i ostanak bez posla značajnog dela radnika. Zato sam siguran da ove mere neće pomoći preduzećima koja se bave proizvodnjom hreane i ostale robe siroke potrošnje, naprotiv. Čini mi se da malo ko o ovome vodi računa”, rekao je Vasin.

On je ocenio da je neodgovorno svako razmišljanje koje smanjenje plata i penzija posmatra iskljčivo kao mere racionalizacije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!