Vasin: Klasterizacija temelj za privredu

Klaster vojvođanskih metalaca okuplja 125 članica

17. apr 2015

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin ocenio je danas da je klasterizacija, interesno udruživanje malih i srednjih preduzeća, temelj na koji se trenutno oslanjaju privreda i metalski sektor.

Vasin je na 4. Skupštini klastera vojvođanskih metalaca VMC, koji okuplja 125 članica sa preko sedam hiljada radnika, poručio i da Srbija na svom evropskom putu ne može u privredi načiniti korak bez zajedničkog nastojanja da se postigne bolji rezultat od opšteg interesa.

„Metalski sektor je jedan od oštećenih sektora nakon raspada SFRJ. Veliki kompleksi koji su bili tada bili operativni su u velikim problemima ili su nestali, tačnije ostali su kompleksi bez tržišta koje je nekada brojalo oko 20 miliona stanovnika. Ipak, ohrabruje činjenica da se sektor malih i srednjih preduzeća oporavlja, i trebalo bi da preuzme svoju ulogu i primat“, rekao je pokrajinski sekretar za privredu.

Vasin je dodao da je prisustvo klasterizacije odraz kreiranja određenog modela poslovanja, koje daje evidentne rezultate. On je ocenio da se metalski sektor nalazi na putu oporavka.

„Ova tvrdnja je potkrepljena sa dve činjenice: prevashodno je to prisustvo klastera poput Vojvodina metal klastera, koji okuplja veliki broj malih i srednjih preduzeća, čineći metalski kompleks Srbije, a druga je da velike kompanije poput Fijata imaju svoje kooperante od kojih je znatan broj upravo iz metalskog sektora. Model poslovanja koji je funkcionalan je unapređenje malih i srednjih preduzeća i njihovo povezivanje sa velikim privrednim subjektima u zemlji i inostranstvu“, istakao je Vasin.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Dijalog
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga