Vasin: Dobro je što nismo bili na sastanku, SNS želi samo vlast

16 sep 2014

Šta je program SNS za Vojvodinu?

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin izjavio je da su današnje izjave predstavnika Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije o tome da je Pokrajinska vlada pala, zapravo pokazale da je DS doneo dobru odluku da ne prisustvuje razgovorima političkih stranaka u Skupštini Vojvodine.

Vasin je za agenciju Beta rekao da ovakve izjave pokazuju da je jedini cilj SNS-a i stranaka oko nje “upodobljavanje” pokrajinske vlasti sa republickcom i osvajanje vlasti po svaku cenu, a ne nikakvi razgovori o boljem položaju Vojvodine.

“I pre samog sastanka, a i posle njega, predstavnici SNS daju netačne i krajnje zlonamerne izjave tvrdeći da je Pokrajinska vlada pala i da će samo ulazak SNS u Vladu omogućiti njeno funkcionisanje. Pokrajinska vlada funkcioniše normalno i jedinu prepreku njenom još boljem radu predstavljaju kontinuirane opstrukcije SNS i stranaka oko njih”, rekao je Vasin.

Dodao je da bi SNS-u bolje bilo da barem donekle unapredi rad Vlade Srbije i da konačno obelodane svoj program za Vojvodinu i da javno kažu kakvoj oni Vojvodini teže, da li i dalje žele Vojvodinu kakvu su promovisali nekada, ili su svoj stav promenili.

Vasin je rekao da DS Vojvodinu želi da gradi sa onim političkim strankama koje se zalažu za definisanje ustavnog položaja i autonomije Vojvodine u Srbiji i koje su privržene multietičnosti kao osnovnoj vojvođanskoj vrednosti.

Precizirao je da misli na aktuelne koalicione partnere u pokrajinskoj vlasti, Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Savez vojvođanskih Mađara, kao i na Novu demokratsku stranku (NDS).

“DS i dalje odbija svaku mogućnost učestvovanja u Pokrajinskoj vladi sa SNS jer sa njima ne delimo isti sistem vrednosti”, rekao je Vasin i dodao da očekuje da će razgovori o rekonstrukciji vlade sa LSV i NDS uskoro biti uspešno okončani, te da će Pokrajinsku vladu činiti sadašnja koalicija proširena sa NDS.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor organizovao je danas sastanak sa predstavnicima stranaka koje imaju poslanike u pokrajinskom parlamentu, a na taj sastanak se nisu odazvali predstavnici DS, LSV i NDS.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!