Vasa Stajić na Dan oslobođenja

23 okt 2011

Spomenik velikom vojvođanskom piscu i filozofu Vasi Stajiću otkriven u centru Novog Sada na Dan oslobođenja ovog grada

Spomenik Vasi Stajiću, istaknutom piscu, filozofu i kulturnom radniku, otkriven je danas u Novom Sadu, na Dan oslobođenja glavnog grada Vojvodine od fašizma.

Spomenik su zajedno otkrili predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i unuk Vase Stajića, Rastko Švalba.

Spomenik je rad novosadskog vajara Slobodana Bodulića, izrađen je u bronzi i nalazi se u Ulici Žarka Zrenjanina, u malom parku između Skupštine Novog Sada i sedišta Vlade i Skupštine Vojvodine.

Aleksandar Jovanović je rekao da je Vasa Stajić imao jasnu viziju po pitanju Vojvodine.

“To je za njega bila živa ideja, kojoj je posvetio ceo život. On je video Vojvodinu kao autonomnu regiju, kao regiju koja treba da bude evropska, moderna, savremena i bolja. Zbog svega toga, on je bio čovek koji je proganajan od mnogih režima, Beča, Budimpešte, Beograda”, naveo je Jovanović.

Rastko Švalba je istakao da je „jako ganut“ činjenicom da je „Novi Sad opet visoko valorizovao život i delo Vase Stajića“.

Otkrivanju spomenika prethodile su recitacije osnovaca iz škole „Vasa Stajić“ i čitanje odlomaka iz njegovih knjiga.

Vasa Stajić rođen je 1878. godine u Mokrinu, a umro je 1947. godine u Novom Sadu. Studirtao je prava a potom filozofiju u Budimpešti, Parizu i Lajpcigu. Propagirao je socijalističke ideje i predvodio Reformistički srpski nacionalni pokret mlade vojvođanske inteligencije.

Izdavao je časopise “Novi Srbin” i “Prosveta, a u dva navrata je bio sekretar Matice srpske i urednik Letopisa. Napisao je više od 20 knjiga, među kojima i Novosadske biografije u šest tomova. Posle Drugog svetskog rata izabran je za dozivotnog predsednika Matice srpske.

Predstavnici gradskih vlasti su danas, povodom Dana oslobođenja, položili vence na spomenike palim borcima. U Skupštini grada svečano su uručene Oktobarska nagrada i Novembarska povelja.

Oktobarska nagrada, koja se dodeljuje povodom Dana oslobođenja Novog Sada i pobede nad fašizmom,  ove godine pripala je Studentskom kulturnom centru iz tog grada.

Isto priznanje pripalo je i vaskularnom hirurgu Jovanu Pfau, kao i direktorici škole za decu ometenu u razvoju „Milan Petrović” Slavici Marković, odlučila je danas Skupština Novog Sada.

Laureati će dobiti i novčanu nagradu u iznosu od 100.000 dinara.

Novembarsku povelju, priznanje koje se dodeljuje u znak sećanja na prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918. godine, pripalo je Dečjoj bolnici, Novosadskom pozorištu i Akademskom kulturno-umetničkom društvu „Sonja Marinković”.

Podelite ovu stranicu!