Varga: Status kandidata biće simboličan

16 okt 2011

Relevantni politički činioci nisu sposobni da ispune ključne uslove za dobijanje datuma početka pregovora

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Laslo Varga ocenio je da će, ukoliko Srbija u decembru mesecu dobije status kandidata za EU, to biti “simboličan čin”, jer relevantni politički činioci nisu sposobni da ispune ključne uslove za dobijanje datuma početka pregovora.

“Pred javnošću stalno pokušavaju da ulepšavaju stvarnost i dok to bude tako išlo, dotle nema šanse da počnu pregovori o priključivanju. Ovi uslovi su mesecima ili godinama poznati, čak i ako se javnosti serviraju kao novi”, rekao je Varga za novosadski Mađar so (Magyar Szo).

On je ocenio da bi bilo dobro da se „umesto zavaravanja” Beograd počne baviti istinom, jer će u suprotnom Srbija proći kao Makedonija, koja je kandidat za EU od 2005. godine, ali zbog problema u vezi sa njenim imenom nije mogla da pregovara niti jedan dan.

“Kosovsko pitanje uz aktuelnu politiku u odnosu na Kosovo je nerešivo u tolikoj meri da to onemogućava početak pregovora o priključivanju. Politika mora da razume da se trenutno bori za jedan potpuno irealni cilj”, poručio je Varga.

On je izrazio nevericu da će Beograd pristati da potpiše regionalni sporazum o saradnji u oblasti energetike, čiji bi jedan od potpisnika trebalo da bude i Kosovo, zatim da će pristati na rešavanje problema snabdevanja električnom energijom, priznavanja diploma i telekomunikacionih usluga. „Trenutno je situacija takva da srpska preduzeća svoje usluge na severnom Kosovu pružaju bez dozvole kosovskih vlasti i to je očigledno nekompatibilno sa evropskim pravnim poretkom”, naveo je Varga. Dodao je da je za EU neprihvatljiva i činjenica da Misija Euleksa na severu Kosova deluje samo ograničeno, što se naročito odnosi na pravosudne organe. „Srbija bi trebalo da prihvati da se započne vraćanje zakonitosti u severomitrovačkom sudu i da u praksi počne primena zakona koje je usvojio kosovski parlament”, kazao je Varga. Prema njegovim rečima, za početak pregovora o pristupanju EU, treba započeti i primenu sporazuma o matičnim knjigama, katastrima i o carinskoj kontroli.

(Mađar so/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!