Vandsudskim poravnanjem rešiti tužbe Srbije i Hrvatske

17 jan 2012

Dimitrijević: Dve zemlje bi mogle istovremeno da odustanu od spora, a prethodno bi se sporazumele o mirnom rešavanju spornih pitanja

Profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević izjavio je da bi Hrvatska i Srbija međusobni spor pred Međunarodnim sudom pravde trebalo da reše „vansudskim poravnanjem”, pošto nijedna država nema šanse da ga dobije.

„Dve zemlje bi mogle istovremeno da odustanu od spora, a prethodno bi se sporazumele o mirnom rešavanju spornih pitanja. Na kraju krajeva, i Međunarodni sud pravde računa na to i to očekuje od dve strane u sporu”, rekao je Dimitrijević za današnji novosadski Mađar so (Magyar szo).

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i Hrvatske se poboljšavaju i ima izgleda da se vansudskim poravnanjem reše pitanje uzajamnih tužbi za genocid pred ovim sudom u Hagu.

On je obrazložio da Međunarodni sud pravde nije krivični sud u klasičnom značenju i da se on u odlučivanju oslanja na odluke i presude drugih sudova. „A u slučaju hrvatske i srpske tužbe ne postoji nijedna takva sudska presuda prema kojoj se u Hrvatskoj dogodio genocid. Čak niko nije sa takvim optužbama ni bio osumnjičen”, naveo je Dimitrijević.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!