Usvojena rezolucija o Balkanu

06 okt 2011

Evropa pozvala zemlje regiona na mir i dijalog. Mnogi govornici podržali su Srbiju u naporima za mirno rešavanje krize

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je večeras Rezoluciju o političkoj situaciji na Balkanu, u kojoj je pozvala sve zemlje regiona da teže pomirenju i da razvijaju dijalog.

Hitna rasprava o političkoj situaciji na Balkanu na osnovu izveštaja Bjerna von Sidova iz Švedske.
Na sednici u Strazburu razmatran je nacrt rezolucije kojom se stanovnici severa Kosova pozivaju na uzdržanost i saradnju sa Kforom i Euleksom.

Šef delegacije srpskog parlamenta u PS SE Dragoljub Mićunović izjavio je da je Rezoluciju podržalo 68 parlamentaraca i precizirao da se taj dokument ne odnosi samo na Kosovo i Metohiju, već i na Bosnu i Hercegovinu, Albaniju…

On je naveo da je debata bila interesantna, kao i da su mnogi govornici podržali napore Srbije za mirno rešavanje problema na Kosovu i Metohiji a protiv jednostranih odluka.

„Neki su i radikalnije govorili, poput Španaca, o tome šta je presedan priznanja nezavisnosti Kosova proizveo i sa kakvim problemima se sreće EU“, rekao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, usvojeno je i nekoliko amandmana srpske delegacije koji su doprineli da Rezolucija bude „uravnoteženija“.

Šef srpske delegacije je rekao da je predložio zakazivanje međunarodne konferencije po pitanju Kosova i Metohije, na kojoj bi pored Beograda i Prištine učestvovali predstanivici EU, a pod pokroviteljstvom UN, koja bi trebalo da pruži prihvatljiva rešenja za sve o statusnim i drugim pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!