Ustavni sud zabranio Obraz

12 Jun 2012

Konačno zabranjena klerofašistička organizacija

Ustavni sud Srbije (USS) zabranio je delovanje ultradesničarske organizacije “Obraz”, rečeno je agenciji Beta u tom sudu.

Ustavni sud raspravljao je o predlogu Republičkog tužilaštva za zabranu klerofašističke organizacije “Obraz” 14. decembra 2011. godine.

Tužilaštvo je zatražilo zabranu te organizacije jer “svojim delovanjem ugrožava temeljne principe demokratije i zato je zabrana te organizacije opravdana i u skladu je sa Konvencijom UN o ukidanju diskriminacije”.

U zahtevu za zabranu Tužilaštvo je navelo brojne nasilne akcije te organizacije i krivične postupke i presude koje se vode protiv vođe “Obraza” Mladena Obradovića i njegovih saradnika.

Zabranu “Otačastvenog pokreta Obraz” i “Srpskog narodnog pokreta 1389” zatražio je 25. septembra 2009. godine tadašnji republički tužilac Slobodan Radovanović zbog, kako je naveo, nasilnog rušenja ustavnog poretka, kršenja zajamčenih manjinskih i ljudskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Tužilaštvo je tada saopštilo da je uočilo Obraz i Pokret 1389 kao uzročnike brojnih incidenata u kojima su njihovi pripadnici pridržavajući se načela tih organizacija na razne načine povređivali Ustavom garantovana ljudska prava.

Vođa Obraza Mladen Obradović je 20. aprila 2011. prvostepeno osuđen pred Višim sudom u Beogradu na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda u Beogradu tokom Parade ponosa, 10. oktobra 2010. godine, a njegovi saradnici iz Obraza Damir Grbić i Krsta Milovanović na po godinu dana zatvora.

U neredima na beogradskim ulicama tada je povređeno više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

MUP Srbije je 2005. godine “Obraz” označio kao klerofašističku organizaciju.

Ustavni sud Srbije je prošle godine u junu zabranio delovanje takođe ultradesničarske organizacije “Nacionalni stroj”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!