Ustavni sud BiH: Prestaje važnost 9. januara kao Dana RS-a

01 Oct 2016

Zaključci Ustavnog suda BiH sada daju konkretno uporište Tužilaštvu BiH za krivično gonjenje osoba za koje se utvrdi da su odgovorne za nesprovođenje obavezujućih sudskih odluka

Ustavni sud Bosne i Hercegovine doneo je danas rešenje kojim je utvrđeno da Narodna skupština RS do danas nije sprovela sudsku odluku od novembra prošle godine, kada je odlučeno da obeležvanje 9. januara kao Dana RS nije u skladu sa Ustavom jer diskriminiše Hrvate i Bošnjake, koji žive u tom entitetu.

U saopštenju Suda se navodi da je rok za sprovođenje obvezujuće sudske odluke istekao je 25. jula ove godine, a kako ona nije ispoštovana doneto je rešenje da “sporna odredba entitetskog zakona o praznicima prestaje da važi”, pa ni obeležavanje 9. januara nema više nikakvog zakonskog osnova.

Ovo rešenje će, kako je najavljeno, biti dostavljeno Tužilaštvu BiH, a stupa na snagu objavljivanjem.

Zaključci Ustavnog suda BiH sada daju konkretno uporište Tužilaštvu BiH za krivično gonjenje osoba za koje se utvrdi da su odgovorne za nesprovođenje obavezujućih sudskih odluka.

Navode i da je Zakonom za takva krivična dela predviđena kazna u rasponu od šet meseci do pet godina zatvora.

Podsećaju da je istraga o ovom slučaju već pokrenuta, te da je prvi koji je pozvan na saslušanje u svojstvu osumnjičenog predsednik RS Milorad Dodik.

Dodik je ranije potvdio da je dobio poziv za saslušanje, da je spreman da sarađuje sa Tužilaštvom, ali da je zbog izjava predsedavajućeg predsedništva BiH Bakira Izetbegović zabrinut za svoju bezbednost u Sarajevu, i da izjavu može dati samo na teritoriji RS, odnosno video linkom.

Prošle sedmice je u Republici Srpskoj održan referendum na kome su građani podržali obeležavanje 9. januara kao Dana RS.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!