Ustav Srbije je generator političke krize

28 okt 2011

Vojvodina treba da dobije status republike unutar "Savezne Republike Srbije", smatra nevladina organizacija Vojvođanski klub

Nevladina organizacija Vojvođanski klub ocenila je da je pet godina nakon donošenja Ustava Srbije jasno da je upravo taj najviši zakonodavni akt „osnovni generator” političke krize u zemlji i pozvala na formiranje „ustavotvornog pokreta”.

Vojvođanski klub je ocenio da je donošenje novog ustava osnovni preduslov za reforme u Srbiji, jer se postojeći „ne može popraviti”. “Srbiji su potrebni nova politika i novi ustav, koji će uspostaviti diskontinuitet sa postojećom nacionalističkom politikom  i pogubnim centralizmom”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da se sa ovim ustavom Srbija ne može priključiti Evropskoj uniji i podseća da je na referendumu o usvajanju ustava, koji je pre pet godina trajao dva dana, za usvajanje tog akta u Vojvodini glasalo manje od 44 odsto građana.

Vojvođanski klub je naveo da je sadašnji ustav zapravo „najveća prepreka” za rešenje kosovskog pitanja, kao i za vraćanje autonomije Vojvodini. Ta nevladina organizacija ponovila je da se zalaže da Vojvodina dobije status republike u „Saveznoj republici Srbiji”. Ocenjuje se da je od osam elemenata jugoslovenskog federalizma, Vojvodina jedina čiji status još uvek nije rešen, dok su preostalih sedam u međuvremenu postali samostalne države.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!