Urbanova predstava „What is Europe“ po Vegelovim esejima u Sarajevu

26 jan 2016

Predstava je nastala prema esejima Lasla Vegela i govori o saznanjima i iskustvima čoveka sa Balkana, kao i o sukobu filozofskih i političko–pragmatičnih ideja evropeizma

Predstava „What is Europe“ jednog od najuspješnijih regionalnih reditelja Andraša Urbana premijerno će biti izvedena u okviru januarskog repertoara Scene MESS-a u neđelju, 31. januara u Sarajevu.

Predstava je nastala prema esejima Lasla Vegela i govori o saznanjima i iskustvima čoveka sa Balkana, kao i o sukobu filozofskih i političko–pragmatičnih ideja evropeizma, te identitetu građana koji, iako po geografskom i istorijsko-kulturnom kontekstu pripadaju Evropi, postoje samo van zvaničnih političko-evropskih teritorija.

Andraš Urban je rekao da predstava koristi svakodnevno iskustvo malog čoveka koji prolazi ili je prošao celokupnu mitologiju gastarbajterstva ili današnje stanje tranzicije.

„Pitanje koje postavljamo u predstavi, What is Europe, nastalo je iz Vegelovog eseja, What is Jugoslavia, a mi ga parafraziramo i usmeravamo. Pitanje aludira na paradoksalni sadržaj ideje evropskog u njenom idejnom, istorijskom i kulturnom smislu, a koji se istovremeno na određen dramski način sukobljava i sa političko-konceptualnom odrednicom EU kao evropskim sklopom”, rekao je Urban.

Naveo je da se o toj temi govori jednostavno, kroz sudbine običnih ljudi, preneo je portal Klix.

U predstavi igraju Sanin Milavić, Vedrana Seksan, Mirna Kreso, Benjamin Bajramović, Dženana Džanić i Amar Čustović.

Premijera je zakazana za 31. januar u 20 sati, u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a realizaciju ovog projekta posebno su podržali Centar za kulturu Sarajevo, Dom oružanih snaga BiH, Narodno pozorište Sarajevo i Multimedia.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!