Ukrajina se obraća NATO-u zbog srpskih plaćenika

20 dec 2017

Inicijativa ukrajinske delegacije o srpskim plaćenicima koji se bore na strani proruskih separatista u Donbasu sti…

Inicijativa ukrajinske delegacije o srpskim plaćenicima koji se bore na strani proruskih separatista u Donbasu stiglo je u sredu u Parlamentarnu skupštinu NATO (NATO PA), potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz ovog tela Alijanse.

“Pismo je poslato predsedniku Parlamentarne skupštine NATO. On će direktno odgovoriti predsedavajućoj ukrajinske delegacije”, stoji u pisanom odgovoru iz kancelarije portparolke NATO PA Roberte Kalorio.

Na naše pitanje, na koji način Skupština NATO može da reaguje u slučaju srpskih plaćenika u Ukrajini, rečeno nam je da će ovo telo Severnoatlantske alijanse kao i do sada nastaviti da podržava Ukrajinu.

“Parlamentarna skupština NATO je dosledno podržavala Ukrajinu u njenoj borbi da povrati teritorijalni integritet, pa će odgovor Skupštine svakako biti dosledan toj poziciji”, navodi se u odgovoru portparolke Parlamentarsne skupštine NATO.

Podsetimo, predsedavajuća stalne delegacije Ukrajine pri Parlamentarnoj skupštini NATO Irina Friz najavila je da Ukrajina priprema obraćanje pred ovom institucijom zbog učešća srpskih plaćenika, snajperista, u sukobu u Donbasu.

Friz, poslanica partije ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i članica Parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, na svom Facebook profilu je napisala da je uverena da će akcije plaćenika iz Srbije naići na „odgovarajuću osudu međunarodne zajednice“.

U novembru su ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin i ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič razgovarali o pitanju srpskih plaćenika koji se bore u Donbasu, regionu na istoku Ukrajine.

Ukrajina je tada izrazila i zabrinutost zbog, kako je saopšteno, ilegalnih kontakata predstavnika Srbije sa okupiranim Krimom.

To je dovelo do zategnutosti u odnosima Srbije i Ukrajine, a ambasador Srbije u Ukrajini je bio pozvan u Beograd na konsultacije.

Ambasador Ukrajine u Beogradu više je puta izjavio da su tamošnje Službe bezbednosti obavestile nadležne službe u Srbiji da na istoku Ukrajine, na ruskoj strani, ratuje oko 300 plaćenika državljana Srbije, a da od nadležnih u Beogradu nisu dobili nikakav odgovor.

(Slobodna Evropa)

 

Podelite ovu stranicu!