Uganda pooštrila kazne za gejeve

25 Feb 2014

Novi zakon kažnjava one koji su prvi put počinili takvo krivično djelo s 14 godina zatvora i uvodi doživotnu robiju za akte "teške homoseksualnosti"

Ugandski predsjednik Yoweri Museveni danss je potpisao prijedlog zakona kojim se pooštravaju kazne za homoseksualce i kriminaliziraju se oni koji ih ne prijavljuju.

Homoseksualnost je već nelegalna u Ugandi.

Novi zakon kažnjava one koji su prvi put počinili takvo krivično djelo s 14 godina zatvora i uvodi doživotnu robiju za akte “teške homoseksualnosti”, prenosi BBC.

Zakon također predviđa da je krivično djelo neprijavljivanje homoseksualaca – što praktično čini nemogućim otvoreno deklariranje homoseksualnosti.

Zakon kriminalizira “promociju” pa čak i “priznanje” homoseksualnih odnosa “kroz ili uz podršku bilo koje vladine institucije u Ugandi ili bilo koje nevladine organizacije unutar ili izvan zemlje”.

Lezbijke su obuhvaćene zakonom prvi put.

Homoseksualni aktivisti tvrde da će osporiti novi zakon pred sudom.

Prijedlogom zakona prvobitno je bila predviđena smrtna kazna za neke homoseksualne akte ali je kasnije uklonjena zbog međunarodnih kritika.

Kako prenosi ssociated Press, vladini zvaničnici aplaudirali su nakon što je Museveni potpisao zakon na konferenciji za novinare u Državnoj Kući.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!