Udruženje: Utvrditi koliko je bilo žrtava u Raciji

22 jan 2012

U Srbiji se najčešće navodi da je tada pobijeno i pod led Dunava bačeno više od 1.300 Novosađana, dok istoričari u Mađarskoj navode da je tada pobijeno više od 3.400 građana

Memorijalno društvo “Racija 1942.” zatražilo je danas da se konačno utvrdi koliko je zaista Novosađana pobijeno u Raciji, koju je mađarska vojska sprovela pre 70 godina, u januaru 1942. godine u glavnom gradu Vojvodine.

To udruženje je u saopštenju za javnost podsetilo da se u Srbiji najčešće navodi da je tada pobijeno i pod led Dunava bačeno više od 1.300 Novosađana u periodu od 21. do 23. januara, dok istoričari u Mađarskoj navode da je tada pobijeno više od 3.400 građana i da je Racija trajala od 20. do 23. januara.

„Racija 1942.” je podsetila da je u Budimpešti, u Muzeju holokausta, u petak otkrivena i spomen-ploča, na kojoj se navode upravo podaci o 3.400 žrtava Novosadske racije. „Od 20. do 23. januara 1942. godine, tokom Novosadske racije, mađarske snage ubile su 3.400 stanovnika. Većina žrtava su bili Srbi. Večno su ugašeni životi i više od 700 Jevreja. Sud generlštaba pozvao je na odgovornost počinioce 1943. godine. U spomen žrtvama na 70. godišnjicu Racije, sa pijetetom podignuta od Ministarstva pravosuđa”, navodi se na toj spomen-ploči.

To udruženje građana kritikovalo je gradske vlasti jer nisu usvojile njihov zahtev da se na novosadskom kupalištu „Štrand” podigne spomen-obeležje žrtvama Novosadske racije, jer su upravo na tom mestu zlocini i počinjeni, a ne na Keju žrtava racije, gde se nalazi spomenik žrtvama „Porodica”.

“Racija 1942.” pozvala je direktora Centra “Simon Vizental”, lovca na naciste Efraima Zurofa, koji je i počasni građanin Novog Sada, da pomogne u utvrđivanju činjenica o broju žrtava i da se založi za podizanje spomen-obeležja. Oni su Zurofa pozvali da im se sutra popodne pridruži na Štrandu, gde će ovo udruženje organizovati pomen, nakon zvaničnog pomena u organizaciji Srpske pravoslavne crkve na Keju žrtava racije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!