Udruženje tužilaca Srbije podržalo glavnu tužiteljku Rumunije za korupciju

02 mar 2018

Udruženje pozdravlja podršku građana Rumunije tužiteljki Kovesi, koji su nedvosmisleno stali u odbranu nezavisnosti institucija

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije podržalo je danas glavnu tužiteljku Državnog antikorupcijskog direktorata Rumunije Lauru Kodrute Kovesi, čiju je smenu tražio ministar pravde te zemlje.

U saopštenju Udruženje je navelo da povodom aktuelnih dešavanja u Rumuniji i zahteva ministra pravde za smenu glavne tužiteljke „izražava snažnu profesionalnu podršku radu Laure Kodrute Kovesi i njenoj istrajnoj i efikasnoj borbi protiv korupcije na najvišem nivou, kao i njenom zalaganju za stvaranje institucionalnog i zakonodavnog okvira za nezavisno delovanje tužilaštva, posebno u oblasti borbe protiv korupcije“.

Udruženje je dodalo da pozdravlja podršku gradjana Rumunije tužiteljki Kovesi, koji su nedvosmisleno stali u odbranu nezavisnosti institucija prepoznajući važnost njihove zaštite od uticaja izvršne i zakonodavne vlasti.

„Posebno ističemo da je u navedenoj situaciji naročito važna otvorena podrška predsednika Rumunije tužiteljki Kovesi i njenom radu i njegov jasan stav da neće dozvoliti potčinjavanje pravde politici“, navelo je Udruženje.

Hiljade gradjana je pre nekoliko dana protestovalo u gradovima širom Rumunije zahtevajući ostavku ministra pravde Tudorela Toadera zbog njegovog poziva da se smeni glavna tužiteljka za korupciju.

Toader je u četvrtak zatražio smenjivanje Laure Kodrute Kovesi jer navodno postoji ozbiljna zabrinutost zbog načina na koji je ona radila svoj posao.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis sugerisao je da političari pod istragom zbog korupcije pokušavaju da podriju reforme i ponovo iskazao podršku tužiteljki Kovesi. On će imati poslednju reč u procesu njenog eventualnog smenjivanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!