Udruženje: Sećanje na protivpravno gušenje nezavisnosti Crne Gore 1918. godine

"Studija pravnika Živojina Perića 'Crna Gora u jugoslovenskoj federaciji' dugo je i smišljeno bila potiskivana"

11. avg 2018

Naučna studija pravnika Živojina Perića “Crna Gora u jugoslovenskoj federaciji”, koja je prvi put objavljena 1940. godine i koja govori o položaju u kojem se Crna Gora našla nakon Prvog svetskog rata, predstavljena je u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu, saopštilo je udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”.

Kako je rečeno, ta studija je bila “dugo i smišljeno potiskivana”, o čemu svedoči činjenica da je evidentirana u katalozima svega nekoliko biblioteka u Jugoslaviji i činjenica da do objavljivanja reprint izdanja, 1999. godine, nije komentarisana niti je navođena kao izvor, izuzev u jednoj doktorskoj disertaciji 1962. godine.

Živojin Perić isključivo pravnom argumentacijom elaborira situaciju u kojoj se našla Crna Gora nakon Prvog svetskog rata ukazujući na niz pravnih nonsensa koji su doveli do gubitka njene nezavisnosti i ponižavajućeg statusa u novostvorenoj jugoslovenskoj državi, rečeno je na promociji a prenosi “Krstaš”.

Stručnjak za međunarodno pravo Živojin Perić je između dva svetska rata, pored Pravnog fakulteta u Beogradu, bio profesor i Haške akademije i predavač na pravnim fakultetima u Parizu, Lionu i Briselu.

U poznatoj ediciji “Jugoslovenski pravni klasici” Živojin Perić je svrstan na treće mesto, odmah iza Stojana Novakovića i Valtazara Bogišića.

Reprint izdanje knjige je objavilo Društvo za očuvanje baštine iz Podgorice i u njemu se nalazi i prikaz crnogorskog akademika Mijata Šukovića, koji se slaže sa Perićevom konstatacijom da su izbori poslanika za takozvanu podgoričku skupštinu nakon Prvog svetskog rata, “ako se uopšte mogu okvalifikovati kao izbori”, zakazani i sprovedeni od nelegitimnih činilaca, nelegalno, bez primene ustaljenih izbornih standarda, bez kontrole, što ih čini “politički, pravno i kulturno antidemokratskim”.

“Zakazani su i sprovedeni u okolnostima koja imaju obeležja vojno-civilnog totalitarizma, omogućili su da se poslanici određuju od izaslanika druge države, organizatora izbora, umesto da se izaberu saglasno stvarnoj volji većine naroda. Rezultati tih ‘izbora’ nisu dali, niti su mogli dati legitimitet i legalitet podgoričkoj skupštini da odlučuje u ime crnogorskog naroda i da ukine državu Crnu Goru”, rečeno je na promociji.

O studiji su govorili istoričarka Dragica Vukotić i politikolog Nenad Stevović, koji je rekao da se danas, nakon jednog veka, sjećanje na 1918. godinu, iz percepcije savremene Crne Gore, njenih građana i iseljenika širom sveta može opisati rečenicom: “Nikad se više ne ponovilo!”

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga