Udruženje Roma: Rasizam u porastu – sveštenik odbio sahranu Romkinje

24 mar 2018

“Naše društvo i pravoslavna crkva bi trebalo da se zapitaju da li, kad već ne mogu dostojanstveno da žive, Romi mogu dostojanstveno bar da budu sahranjeni"

Predsednica Udruženja Roma iz Novog Bečeja Danica Jovanović izjavila je da je u Srbiji rasizam u porastu i da desničarske grupe jačaju i dodala da o rasizmu svedoči i činjenica da deo sveštenstva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi odbija da sahranjuje Rome.

“Ja sam to lično osetila na svojoj koži kada Romi i Romkinje u Novom Bečeju dođu u situaciju da ne mogu dostojanstveno ni da budu sahranjeni. Kad sveštenik vidi pripadnika romske populacije, prvo pitanje je da li imate para da mu platite, a drugo da li ste kršteni. Ono što sam ja lično doživela i što mogu da potvrdim je neprimereno nasilno ponašanje uz neadekvatan rečnik i gestikulaciju”, navela je Danica Jovanović u saopštenju za javnost.

Prema njenim rečima, deo sveštenstva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi je “veoma fašistički nastrojen” prema Romima.

Ona je ispričala da je sveštenik na nju nasrnuo, kada je došla da dogovori sahranu svoje majke.

“Imam osećaj da nije bio još jedan čovek sa mnom – da bi on bio nasilan prema meni, mada je i ovako bio. Isterao me je iz dvorišta koje nije ni njegovo to je Glavaševa kuća, koju je on dao crkvi na korišćenje, praktično društvena imovina“, kazala je Danica Jovanović.

Dodala je da je primedba sveštenika bila da preminula nije bila krštena, što se na kraju ispostavilo kao netačno.

“Ja sam ga opet pozvala, ali on je rekao ‘Marš napolje’ i imam osećaj da bi me pogodio onim drvima koje je nosio da nisam izašla”, navela je Danica Jovanović.

Prema njenim rečima, to je samo jedan od primera kako prolaze Romi i drugi ljudi koji ne mogu da plate crkvene usluge.

“Naše društvo i pravoslavna crkva bi trebalo da se zapitaju da li, kad već ne mogu dostojanstveno da žive, Romi mogu dostojanstveno bar da budu sahranjeni“, kazala je Danica Jovanović.

Udruženje Roma iz Novog Bečeja organizovalo je prekjuče u tom gradu protestni marš povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!