Udruženje Da se zna: Novi dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu osuđeni homofob

03 Oct 2018

Profesor Branislav Ristivojević prvostepeno osuđen za govor mržnje

Udruženje “Da se zna!” saopštilo je danas da je neprijatno iznenađeno informacijom da je novi dekan Pravnog fakulteta u novom Sadu profesor Branislav Ristivojević, koji je prvostepeno osuđen za govor mržnje prema pripadnicima LGBT+ zajednice.

“Krajnje smo iznenađeni informacijom da je osuđeni homofob postao dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu”, navelo je udruženje “Da se zna!” u saopštenju za javnost.

Pre oko godinu dana udruženje “Da se zna!” podnelo je pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog homofobičnog i “izuzetno malicioznog” teksta na sajtu Nove srpske političke misli, u kome je optužio Paradu ponosa i takozvani “homoseksualni lobi” za porast nasilja u porodici.

“U novembru 2017. godine dobili smo odgovor od kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da je diskriminacija ustanovljena te da je podneta tužba Višem sudu u Novom Sadu zbog povrede zakona. Budući da je institucija podnela tužbu, naše udruženje nije bilo stranka u postupku, ali smo od ove institucije više meseci nakon početka postupka saznali još jednu ohrabrujuću vest, i to u julu ove godine – Viši sud u Novom Sadu u prvostepenom postupku osudio je Branislava Ristivojevića za govor mržnje”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Ristivojević iznosio i druge “izuzetno kontroverzne stavove”, poput onih u kojima obaveznu vakcinaciju protiv malih boginja upoređuje sa bombardovanjem SR Jugoslavije.

“Postavljamo pitanje: da li Savet Pravnog fakulteta u Novom Sadu razmatra stavove, a pre svega istoriju kršenja zakona, kada bira dekana, budući da je tako nešto pri izboru profesora Branislava Ristivojevića evidentno izostalo”, navodi se u saopštenju.

Udruženje “Da se zna!” je saopštilo da su “izuzetno uznemireni” saznanjem da visokoobrazovnom institucijom iz koje će, između ostalog, poticati i budući advokati, tužioci i sudije, to jest ključne osobe za borbu protiv homofobije i rasprostranjenog nasilja prema LGBT+ osobama, rukovodi čovek koji za porast nasilja u porodici krivi LGBT+ zajednicu i koji je zbog toga prvostepeno osuđen za govor mržnje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!