Udruženja uputila zahtev Državnoj revizorskoj instituciji da ispita konkursno sufinansiranje medija

15 dec 2017

"Prikupljeni brojni podaci koji ukazuju na manjkavosti sistema sufinansiranja medija"

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas je u ime nekoliko udruženja i medija uputilo zahtev Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) da pokrene i postupak revizije, odnosno evaluacije procesa konkursnog sufinansiranja, koji je u Srbiji počeo 2014. godine, po donošenju novog seta medijskih zakona.

NDNV, Nezavisno udruženja novinara Srbije (NUNS), Istraživačka mreža BIRN, Fondacija Slavko Ćuruvija i Novosadska novinarska škola, celokupna Medijska koalicija, kao i druge nevladine organizacije prikupili su veliku količinu podataka koji ukazuju na manjkavost sistema sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja na lokalnom nivou u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Udruženja i mediji su DRI-ju dostavili istraživanja i podatke višemesečnih monitoringa i analiza, od kojih neki traju godinama.

„Pored toga što služe za praćenje transparentnosti procesa i ukazivanje na greške i zloupotrebe zakonskih odredbi, namenjena su i za pronalaženje mogućih unapredjenja za prevazilaženje tih problema“, navodi se u saopštenju.

( Autonomija)

Podelite ovu stranicu!